Social? Moet dat niet sociale zijn? Nee, het gaat om hoe je met social media je sociale leven kan uitbreiden en versterken.

Toen onze koningin nog aankondigde dat de wereld minder sociaal werd, doordat iedereen zich maar verborg achter zijn beeldscherm en er steeds minder echte contacten waren, kreeg zij de hele wereld van Social Media specialisten en gebruikers over zich heen. Ik kan alleen maar toevoegen: Terecht.

Als de koningin doelde op de vele mensen die anoniem reageren op websites zoals Geenstijl, dan snap ik haar punt. Als ze het echter heeft over Sociale Media zoals Twitter, Hyves en Facebook dan moet ik haar helaas tegenspreken.

Twitter is voor ouwe lullen.
Er is al veel gezegd en geschreven over Twitter. Het is voor nerds, contactgestoorden, ouwe lullen etc… Dat klopt, ik ben een contactgestoorde nerderige ouwe lul. Ik ben een veertiger, heb al vanaf mijn elfde een passie voor computers en ik leg moeilijk contacten.

Sociaal ontheemd
Bijna vijf jaar geleden ontmoette ik mijn vrouw via een datingsite. Het uiteindelijke gevolg was dat ik mijn vertrouwde woonomgeving in de Bollenstreek opgaf om bij haar te wonen in Eindhoven. In die tijd had ik een baan in public relations in Amsterdam. Ik heb ruim drie en een half jaar elke dag heen en weer gereden tussen Eindhoven en Amsterdam en dat is geen pretje. Je vertrekt ’s ochtends om zes uur en je bent pas weer thuis als Goede tijden, slechte tijden begint. Eindhoven was voor mij niet meer dan een slaapplaats en voelde totaal niet als een thuis. Ik had een hekel aan Eindhoven en dat kwam puur doordat ik zes uur per dag in de auto zat. Maar toen gebeurde er iets moois. Ik kwam terug van onze huwelijksreis en op mijn eerste werkdag vertelde mijn baas dat ik kon vertrekken. Van de ene op de andere dag zat ik opgescheept met Eindhoven en Eindhoven met mij.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen
Ik besloot de relatie tussen mij en Eindhoven een nieuwe kans te geven. Tenslotte moesten we het voorlopig met elkaar doen en hadden we gewoon wat meer tijd nodig. Mijn grootste probleem was dat ik werkelijk niemand kende in Eindhoven, los van een paar buren. De eerste stap die ik dan ook nam was een lidmaatschap nemen bij een sportschool. Tenslotte zat ik twee maanden betaald thuis dus ik kon overdag en aan mijn conditie werken en aan mijn sociale contacten. Na twee bezoeken aan de sportschool kwam ik er al snel achter dat ik daar niet alleen was, maar dat het niet lukte om contacten te leggen. Ik ben nu al ruim een jaar lid, waarmee ik het instituut sportschool staande houd, maar ik kom er niet meer.

Twitter om nieuwe vrienden te maken
In mijn PR-tijd had ik al eens een twitteradres aangemaakt, maar in die tijd was het nog niet zoveel. Veel Amerikanen die vertelden dat ze gingen lunchen en allerlei links met elkaar uitwisselden naar de meest uiteenlopende websites. Aangezien ik toch niet zo veel te doen had, las ik erg veel online op websites die over het PR-vak gingen en begon ik zelf ook met bloggen voor Marketingfacts. Nu ik niet meer onder het juk van een werkgever viel, kon ik eindelijk mijn eigen mening en visie delen. Zodoende rolde ik bijna automatisch in het twitter-circuit. En daar ging een wereld voor me open. Ik ontdekte dat veel mensen uit Eindhoven ook op Twitter zaten en dat je heel makkelijk met elkaar in contact kwam. Als ik bijvoorbeeld op Twitter vroeg waar je gezellig een hapje kon eten, kreeg ik al snel tientallen voorstellen voor de meest uiteenlopende restaurantjes. Al snel bouwde ik een netwerk op van zo’n veertig inwoners uit Eindhoven die ook op Twitter zaten.

Aangezien ik het thuiszitten op een gegeven moment ook wel saai vond worden, vroeg ik op Twitter wie er zin had om te lunchen. En jawel hoor, mijn eerste Twitterlunch met vier onbekenden was een feit. Al snel volgden er Twitterborrels en organiseerden we in april het eerste Twitterfeest dat door vierhonderd mensen werd bezocht. Mijn vrouw volgde, na eerst sceptisch te zijn geweest, mijn weg naar Twitter omdat ook zij zag dat er best veel leuke contacten uit kwamen. Afgelopen WK hebben we bijna alle wedstrijden van Oranje met onze Twitter-vrienden gekeken in de kroeg en de finale hebben we zelfs met tien Twitteraars bij ons thuis, met vooraf een BBQ, gekeken.

Het werkt
Vaak moet ik nog aan niet-twitteraars uitleggen hoe dat nou werkt. Het is eigenlijk heel simpel. Je voert gesprekken met diverse mensen met uiteenlopende achtergronden en heel vaak ontdek je gezamenlijke interesses. Omdat veel mensen hun lief en leed delen op Twitter, ontstaat er ook een echte band. Er zijn mensen die er troost uit halen, maar ook nieuwe banen worden zo gevonden. Ik durf nu, een jaar nadat ik actief contacten ging zoeken in Eindhoven, te zeggen dat ik al ruim dertig goede vrienden heb leren kennen via een simpele internet toepassing genaamd Twitter. Vrienden die ik meerdere malen per week in het echt ontmoet, met wie ik praat, lach, drink, eet en ook lief en leed deel. En ook dat delen we weer op Twitter J.

Iets voor jou?
Misschien denk je na het lezen van dit artikel: “Tja, dat is leuk voor jou, maar voor mij werkt dat niet”. Je zou wel eens gelijk kunnen hebben, maar niets houdt je tegen om het ook te proberen. Dus ik zie je graag terug op Twitter. @jwalphenaar.

Dit artikel was oorspronkelijk geschreven voor Choicez.nl, maar daar schrijf ik een ander artikel voor 🙂