Vandaag gebeurde het weer. Ik werd gebeld door een geheim nummer. Omdat je nooit weet wie er dan belt, neem ik ook niet op met mijn volledige naam. Meestal laat ik dit soort anonieme oproepen doorgaan naar de voicemail, zodat ik later terug kan bellen. Maar deze keer niet, dus ik nam simpelweg op met “HALLO”.

En dan blijkt het weer, volgens zeggen want zeker weten doe je het niet, een instantie te zijn die informatie wil hebben.

Ik pleit al jaren voor een transparantere samenleving en ik vind het niet van deze tijd dat overheidsinstanties, energiemaatschappijen, banken etc… bellen met een geheim nummer.

Vandaag werd ik gebeld door een mevrouw die in heel gebrekkig Nederlands mij vroeg naar de watermeterstanden. Ze belde, volgens haar eigen zeggen, namens Brabant Water. Iemand die ik niet kan natrekken, ga ik ook geen informatie verstrekken. Heel simpel, jij geheimzinnig, ikke niet vertellen. Dat legde ik ook meerdere malen uit aan deze dame, maar dat stond waarschijnlijk niet in haar belscript. Ze kwam met allerlei excuses dat de computer dit nummer draaide, dat zij er ook niets aan kon doen. Ik vroeg haar nog heel vriendelijk: “mag ik uw nummer dan bel ik terug en dan weet ik tenminste met wie ik spreek”.

Dat was dus niet mogelijk en ze probeerde opnieuw haar belscript. Ik werd er een beetje moe van en zei nogmaals: “Ik weet niet wie u bent en daarom verstrek ik u geen informatie”. Haar antwoord: “Dus ik noteer dat u weigert om Brabant Water van informatie te voorzien.” Mijn antwoord was heel simpel: “U snapt er geen moer van, dit gesprek is zinloos. Ik weet niet wie u bent, dag mevrouw”. En toen hing ik op.

Ik neem vanaf vandaag geen geheime nummers meer op. Als je belt met een geheim nummer dan heb je waarschijnlijk iets te verbergen en dan ben je bij mij aan het verkeerde adres.