Vreemde titel voor een blogpost?
Eigenlijk niet. Deze blogpost ontstond, zoals wel vaker, door een mini-discussie op Twitter.

Ik plaatste een automatische Tweet van een tooltje dat ik wel eens gebruik. De tool: who.unfollowed.me laat je netjes zien wie gestopt is met jou volgen op Twitter.
Het bericht leidde tot een leuke discussie.

@dim stelde: “maar als je weet dat je door bepaalde mensen ontvolgd wordt zou je je “onnatuurlijk”kunnen gaan gedragen..”. Dat leidt tot de vraag: laat jij je beïnvloeden door wie je ontvolgen? Eigenlijk een vraag die iedereen zichzelf zou moeten stellen die bezig is met het opbouwen van een kwalitatief Twitter netwerk.

Het is een komen en gaan.
Volgers op Twitter komen en gaan. Sommige mensen gaan je volgen omdat ze over je gehoord hebben en wanneer dat beginnende Twitteraars zijn, zullen ze snel afhaken. Waarom? Lees dit stukje over Tweeps zijn net mensen.

Maar mensen kunnen je ook ontvolgen omdat je iets zegt dat ze niet bevalt. Dat kan altijd gebeuren. We leven in een vrij land, waar iedereen zijn mening mag delen, ook al wordt die niet altijd door iedereen gedeeld. Op social media heeft dit zelfs extreme vormen aangenomen, maar dat terzijde.

Hoeveel waarde hecht je aan je volgers?
Als iemand besluit je niet langer te volgen dan hebben ze daar een reden voor. Het geeft aan dat ze niet langer geïnteresseerd zijn in jouw 140-tekens lange gebrabbel. Je krijgt er geen bericht van en je bent ze kwijt. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. Dat betekent dat ze niet tot jouw doelgroep behoren. Er is geen match tussen de berichten die jij verstuurt en die zij willen lezen. Dat kan, dat mag.

Toch kijken?
Wil je toch weten wie jou niet meer volgt, gewoon uit interesse, dan kun je dat bekijken via Who.unfollowed.me. Gewoon je Twitteraccount koppelen en je weet meteen hoeveel volgers je kwijt bent.

Waarschuwing!
En dit is waar @dim ook al op aanstuurde, laat jij je hierdoor beïnvloeden? Wat nu als je ineens 100 volgers kwijt bent? Wil je dan weten waarom? Ga je dan je berichten nalezen met wat je misschien voor verkeerds hebt gezegd? Ga je ze vragen waarom ze je niet meer volgen? Nee natuurlijk niet. Blijf jezelf met wat je zegt en op twitter plaatst. Dit heet een zelfreinigend vermogen die ervoor zorgt dat jouw twitter-netwerk steeds beter aansluit bij wat jij te vertellen hebt. Wordt niet paranoia en laat ze gaan. Misschien komen ze vanzelf wel weer terug.

Hieronder de Twitterdiscussie.