Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik een fervent Twitter-aanhanger ben. Ik leer via Twitter, ik communiceer via Twitter, ik leer mensen kennen via Twitter, ik volg het nieuws via Twitter, ik promoot Twitter, ik schrijf over Twitter en ik geef zelfs lezingen over het succesvol inzetten van Twitter. Ik kan wel eerlijk toegeven dat Twitter voor mij een essentieel onderdeel is geworden van mijn zakelijke en privé leven.

Maar ik ontdek steeds meer een keerzijde aan Twitter en dan heb ik het niet over Twitterverslavingen.

Naarmate meer mensen op Twitter komen verschijnt er ook meer data. Iedereen kletst door elkaar heen en het wordt langzaam onmogelijk om nog aan het woord te komen. Het is gewoon heel erg druk. Uiteraard is Twitter een Social Medium, maar het wordt steeds lastiger om Social te zijn.

In den beginne
Vroeger, toen ik begon met Twitter en tot een jaar geleden was Twitter het leukst. Als je een vraag stelde (kon toen nog zonder #dtv / #durftevragen) dan kreeg je veel feedback. Als je een opmerking plaatste kreeg je veel reacties. Als je een blogpost online zette dan werd deze vele malen Ge-retweet. Dat gaf een kick, dat was leuk en het gaf je een gevoel van niet-alleen zijn.

Overvloed
Tegenwoordig, met meer dan 4000 wederzijdse contacten op Twitter en zo’n 5000+ volgers merk ik dat het niet meer zo werkt. Iedereen volgt steeds meer mensen. Als ik iets op Twitter zet, dan wordt dat direct ondergesneeuwd door de vele andere Tweets. En ik ben niet de enige die dat merkt, dus het ligt niet direct aan het feit dat mijn Tweets niet interessant zijn. Ik hoor het steeds vaker om mij heen.

Heb je mijn Tweet niet gelezen? Nee. Oprecht sorry.
Als Brabander spreek ik regelmatig ook mijn sociale contacten in het echt tijdens een borrel of lunch. Als ik dan vraag :’Hoe gaat het?’  en ik krijg als antwoord: ‘Klote, heb je mijn tweets niet gelezen?’ dan stijgt het schaamrood mij naar de kaken. Nee. Ik heb het niet gelezen. Dat is namelijk bijna onmogelijk geworden met de grote hoeveelheid tweets die die 5000 anderen er tussen gooien.

Op mijn mobiel: erg egocentrisch.
Ik ben regelmatig onderweg. Via mijn mobiel wil ik op de hoogte blijven, maar het enige dat ik volg op mijn mobiel zijn de mentions die ik krijg en de DM’s. Dat is niet meer social, dat is egocentrisch van mij. Maar ik kan gewoon niet anders, het is niet meer te volgen. Alleen merk ik dat het aantal mentions ook afneemt naarmate mijn aantal volgers toeneemt.

Oplossing: Lists?
Dus om dit op te lossen maak ik tegenwoordig lists aan. Mijn belangrijke list is ‘Eindhovenaren die ik ken’. Waarom? Omdat  dat de mensen zijn die ik regelmatig ook in het echt tegenkom. Die list volg ik nog regelmatig, maar het aantal leden groeit daar ook gestaag en is al weer boven de 100 gegroeid. Ook daar wordt het steeds lastiger om te zien wat mijn vrienden bezighoudt.

Herken je dit?
Waarschijnlijk herken je wel iets in dit. Ik zie dit als een steeds groter groeiend probleem dat op den duur ertoe zal leiden dat veel mensen zullen stoppen met Twitter. Op Facebook kan ik het nog bijhouden met 300 vriendjes, maar ook dat wordt al weer moeilijker. Misschien moet er een oplossing komen om je inner circle beter te volgen en te onderhouden.

En nu?
Nu blijf ik lekker doorgaan met Twitteren. Ook deze blogpost zal ik op Twitter delen en ik hoop dat velen van jullie het zullen Re-tweeten 🙂 En wat de verdere ontwikkeling zal zijn? We zien het wel. Tot tweets!