Op 27 april 2010 lanceerde onze eigen wethouder Mary Fiers een app op de iPhone waarmee burgers ongeregeldheden konden melden die met milieu en omgeving te maken hadden. Dit deden ze met een door de gemeente zelf geproduceerde video.

Een revolutionaire stap volgens mij, waarbij ik eigenlijk niet weet in hoeverre deze geslaagd is. Ik heb er toevallig van gehoord, maar ik ben benieuwd of er mensen in mijn netwerk zijn die dit ooit gebruikt hebben.Wel heb ik dit voorbeeld vaak gebruikt in mijn presentaties over burgerparticipatie en crowdsourcing.

Nu, ruim een jaar later heeft de BBC, weliswaar in komkommertijd, een item over een dergelijke app in Londen.

Het mooie is dat ze een vrij uitgebreide app tonen en dat er ook al cijfers zijn over de resultaten. In ieder geval hebben ze hun PR in Londen beter op orde want ze hebben er wel landelijk nieuws meegehaald :). Wat erg essentieel is bij het slagen van dergelijke projecten is de terugkoppeling naar de participerende burger. En dat doen ze goed in Londen. Als jij een incident hebt gemeld, krijg je ook netjes een foto teruggestuurd als het opgelost is. Op die manier weten burgers ook dat er iets mee gedaan wordt en zullen ze er in de toekomst zeker vaker gebruik van maken. Oftewel, goede communicatie is essentieel!

 

Update: Er komen veel reacties via Twitter binnen dus die zet ik maar hieronder. Is wel zo makkelijk 🙂