Een strand aan de Spaanse kust.
De ruizende zee, lachende mensen en de brandende zon. Genietend van een cocktail besef je je dat je al een half uur niet op de timeline van Twitter hebt gekeken. Panisch zoek je met je door zonnebrandcrème veel te vette vingers naar je telefoon. Shit, geen verbinding. Paniek! Wat nu?
Je staat op en ineens zie je een streepje verbinding komen. De telefoon had, doordat hij onder je strandstoel lag, geen verbinding kunnen maken. Na twee minuten ben je er achter dat je geen e-mail, sms, whatsapp, telefoontjes of mentions hebt gemist. De wereld is gewoon doorgegaan en niemand heeft aan jou gedacht.
Je bent niet meer belangrijk. Of juist wel?

Ze weten dat je vakantie hebt en laten je daarom met rust. En die rust moet je nemen. Laat dat apparaat nu eens niet je leven beheersen en geniet van het feit dat je niet online hoeft te zijn. Junkie!

Zojuist las ik een artikel op PRdaily waarin zeven tekenen staan voor een Social Media Burn-out. Nu heb ik daar wel eens over gesproken bij BNR en wat ik hier lees is toch wat anders. Dit zijn niet de tekenen van een burn-out, maar eerder van een obsessieve verslaving.

Laten we ze eens doornemen:

1. Ben jij meer dan 10 uur per dag verbonden met social platforms?
Ikzelf heb dit regelmatig. Nog wel meer uren ook soms. Maar dat komt omdat als zelfstandige werk en mijn inspiratie en opdrachten komen via deze sociale netwerken. In het weekend probeer ik er veel minder gebruik van te maken.

2. Zijn de mensen uit je sociale netwerken de eerste plekken waar je heen gaat voor zakelijk en of persoonlijk advies?
Ja, omdat mijn ‘echte’ vrienden ook online zitten net als mijn klanten en zakelijke contacten. Via de sociale netwerken kan ik ze het snelst bereiken en soms krijg ik ook advies van mensen die ik nog niet ken, maar wat wel bruikbaar kan zijn.

3. Voel jij je meer verbonden met je social media tribe dan met je familie en ‘real-life’ vrienden?
Nee.

4. Vind je dat face-to-face afspraken en ontmoetingen je social media activiteiten onderbreken?
Ja, een welkome onderbreking zelfs.

5. Heeft Social Media invloed op de tijd die je neemt om te slapen?
Nee, alleen als ik met een interessante discussie bezig ben stel ik het slapen iets uit. Maar over het algemeen heeft het geen invloed. Ik neem ook geen telefoon mee naar de slaapkamer.

6. Ervaar je lichamelijke klachten die te wijten zijn aan het gebruik van een computer, tablet of smartphone?
Nee, nog niet. Ik werk inmiddels 30 jaar (vanaf mijn elfde) met computers. Ik heb nog nooit last gehad van RSI of andere klachten.

Deze was onzin, dus laat ik weg.

Ik ben wel benieuwd naar jullie antwoorden op bovenstaande vragen. Maar als je nu op vakantie bent hoef je niet meteen te antwoorden hoor.