Okay, als je al je presentaties online zet dan doe je dat om mensen te inspireren. Ik tenminste wel. Maar dat sommigen volledig de inhoud van je presentatie kopieren zonder te melden dat je een bron was, dat komt niet vaak voor. Dit is volgens mij pure plagiaat. Ik ga de betreffende persoon en organisatie eerst zelf benaderen, maar ik hoor graag jullie mening.

(oh even ter verduidelijking, deze club had mij eerst gevraagd om daar een presentatie te geven en toen toch maar besloten het zelf te doen)

Update: De video waar deze stond is inmiddels verwijderd

En ik heb deze mail ontvangen:

Beste Jan Willem,

Met excuses voor het ontstane ongemak of terechte gevoel van plagiaat heb ik de presentaties verwijderd. Ik heb je altijd als een zeer inspirerend spreker ervaren maar kreeg na ons eerste contact geen feedback meer, heb nog wel drie keer gebeld overigens.

Ik had je graag een uur lang aan het woord gelaten.

En nee, we hebben ‘het niet zelf gedaan’ maar slechts 4 pagina’s (of afbeeldingen) gebruikt als inleiding voor de andere sprekers.

En ja, ik had daar je naam bij moeten vermelden, dat is me in de haast ontschoten, excuses daarvoor.

Nogmaals, mijn welgemeende excuses en graag tot een volgende keer met beter resultaat. Ik zal bij een volgende publicatie je naam als ‘inspiratiebron’ en autoriteit op dit gebied vermelden indien gewenst.

Dus omdat ik een gemiste oproep (kan onbekend nummer zijn geweest) niet heb beantwoord, is het maar zo gegaan.

 

Zoek de verschillen:

Een presentatie van mij van februari 2012.

En de beelden en teksten die gisteren bij een presentatie zijn gebruikt.

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.29

(slide 5 uit mijn preso)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.40

(slide 7 uit mijn preso)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.51

(slide 8-11)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.27.58

(slide 91|)

En de volgende 2 komen ook in veel presentaties van mij voor, bijvoorbeeld in deze:

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.25.03

(slide 21)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.20

(Slide 25)

(PS: er was er nog eentje, maar daar stond groot het logo van het bedrijf in kwestie op, dus die laat ik nog even achterwege).