2014-04-18 09.14.41

Geachte heer Opstelten, ik begrijp dat u een erg druk man bent. Uw functie brengt veel verantwoording met zich mee. En uiteraard zit u niet te wachten op een bericht van een eenvoudige burger zoals ik, maar ik hoop toch echt dat dit bericht op enigerlei wijze onder uw aandacht komt.

Vrijdag 18 april j.l., voor sommigen een goede vrijdag en een inleiding van een gezellig lang weekend, begon voor mij en mijn vrouw als een hel. Mijn vrouw en ik waren op dat moment gelukkig allebei al uit huis.

Bij mijn bovenbuurman is op die bewuste datum om half negen ’s ochtends brand ontstaan op zolder. Naar wat later bleek in een illegale hennepplantage (pleonasme, want hennepplantages zijn per definitie illegaal). Mijn buurman bleek op zijn zolder twee etages vol te hebben met hennep, volledig geïsoleerd met een systeem van lampen, koolstoffilters, etc… Dusdanig goed verstopt dat wij dit niet eerder hebben gemerkt. Hetgeen ik mijzelf erg kwalijk neem want ik vertrouwde de buurman al niet. Ik had geen concrete aanwijzingen anders had ik het, in verband met het gevaar, al lang gemeld.

De brandweer is ruim twee uur bezig geweest met het onder controle krijgen van het vuur. Daarbij hebben zij ons huis kunnen besparen van brandschade, echter niet van waterschade en roetschade.

Als deze brand drie uur eerder had plaatsgevonden had ik dit bericht misschien niet eens kunnen schrijven. Bij dat soort dingen weet ik dat ik niet te lang daar bij moet stilstaan, maar onbewust geeft dat mij en mijn vrouw al sinds de gebeurtenis de nodige nachtmerries.

De buurman is dezelfde dag gearresteerd en weer vrijgelaten. Zo gaat dat nu eenmaal in dit land. Wij werden afgelopen zaterdag (koningsdag) ook weer geconfronteerd door dezelfde buurman die zijn belangrijke spullen uit huis ging halen om te voorkomen dat inbrekers dat voor hem deden. Emotioneel is het erg lastig om de veroorzaker van deze ellende gewoon weer tegen te komen.

Ons huis is momenteel helemaal leeg, meerdere malen belaagd door potentiële inbrekers en wij hebben elders onderdak moeten zoeken. Ons huis gaat de komende maanden schoongemaakt en hersteld worden. Veel waterschade en roet. Dat is allemaal puur materieel dus wij weten dat we van geluk mogen spreken. Echter, we zijn ontvreemd van de plek die wij thuis noemden en waar wij ons veilig voelden. Over enkele maanden mogen wij weer terug, maar ik kijk eerlijk gezegd niet uit naar die dag.

Ik weet dat wij een van de vele honderden zijn die hier jaarlijks (in)direct slachtoffer van worden. Dus we zijn misschien wel helemaal niet belangrijk voor u, maar voor onszelf wel.

Ik hoor het steeds vaker om me heen, misschien omdat ik er nu meer op let, maar het aantal illegale hennepplantages in woonwijken neemt steeds grotere vormen aan. En ja, er wordt van alles aan gedaan om de plantages op te sporen, maar zoals wij zelf aan den lijve hebben ondervonden, glipt er nog wel eens eentje doorheen. Hoeveel gezinnen lopen hierdoor gevaar?

Opsporing en oprollen is natuurlijk een prima aanpak, vooral mee doorgaan, maar is het eigenlijk niet dweilen met de kraan open? De kraan die u zelf open zet doordat de verkoop in coffeeshops gedoogd wordt, maar de aanvoer in het illegale circuit plaatsvindt.

Doordat de verkoop gedoogd is, ontstaat er vraag naar het product. Eigenlijk wordt die vraag door het gedoogbeleid gestimuleerd.

Op het moment dat een land in crisis is, mensen in geldproblemen komen en ondertussen ook weten dat de straffen en pakkans heel laag zijn, gebeuren er gevaarlijke dingen. Is niet goed te praten, maar wel een logisch te verklaren gevolg. Bij ons zijn er geen slachtoffers gevallen, maar dat had net zo goed wel kunnen gebeuren.

Zolang de verkoop gedoogd wordt maar de productie niet blijft deze situatie bestaan. Hiermee pleit ik niet voor legalisering, maar ik pleit voor een oplossing. Een oplossing die ervoor zorgt dat onschuldige gezinnen niet langer gevaar lopen.

Tot die tijd mag u zich verantwoordelijk voelen voor deze situatie. 

Hoogachtend,

 

Jan Willem Alphenaar

PS: Mocht ik dit verkeerd zien en valt dit niet onder uw verantwoordelijkheid dan mijn oprechte excuses. Ik ben ook slechts een eenvoudige burger.

 

Enige officiële reactie die ik gekregen heb op 30 april.

Schermafbeelding 2014-06-03 om 09.22.19