De titel van mijn presentatie op Preziday 2015. En meteen ook de opdracht die ik had. Geef een presentatie over hoe je een succesvol spreker word.

Leuke uitdaging, want voor sommigen ben ik een succesvol spreker en zelf ben ik nog steeds bezig om dingen succesvoller te maken. Het is een on-going proces vind ik zelf.

Maar goed, het onderwerp was leuk zat om eens helemaal los te gaan met een nieuw verhaal. Aangezien ik zelf al vele honderden presentaties heb verzorgd en ook presentatie trainingen verzorg kon ik er ook wel wat mee. Hieronder het verhaal dat ik heb verteld bij Preziday.

Helemaal onderaan vind je ook een videoregistratie hiervan.

succesvol presenteren.002

 

Wat is een succesvolle spreker?

Om bij het publiek meteen maar met de deur in huis te vallen vroeg ik wat de definitie van een succesvolle spreker is

succesvol presenteren.003

En de reacties waren anders dan ik had verwacht. Ik had verwacht dat mensen zouden zeggen dat een succesvolle spreker veel boekingen had, volle zalen trok, etc… maar dat was duidelijk teveel inside-out gedacht van mezelf.

De reacties waren, ik heb ze niet allemaal onthouden:

 • Als je na je presentatie diensten of producten hebt verkocht
 • Als het publiek wakker blijft
 • Als je als spreker de aandacht van mensen vast kunt houden
 • Als er interactie is
 • Als je een goede indruk achterlaat
 • Als je het later op social media terugziet

Gelukkig kwamen deze zaken wel in bod in de rest van mijn presentatie.

Hoe het begon

Om het verhaal dicht bij mezelf te houden heb ik vooral veel eigen voorbeelden en ervaringen gebruikt. Dus ook verteld hoe ikzelf begon.

Hoe ik de eerste keer dat ik moest presenteren letterlijk alle smoesje bedacht om er onderuit te komen. Ik vond het eng, ik wilde het niet. Ik was ziek, doodziek. Sliep nachten niet daar aan voorafgaand. Maar toen ik in november 2009 daadwerkelijk voor het eerst op een podium stond met 60 man publiek, gebeurde er iets bijzonders.

succesvol presenteren.004

Ik vertelde over DSBTheMovie, een project dat ik toen net gestart was en in de presentatie vertelde ik vooral mijn eigen verhaal. En het publiek luisterde, lachte en applaudisseerde. Ik vond het leuk.  Ondertussen ben ik honderden presentaties verder, sprak voor meer dan 1.000 man, sta in theaters, spreek in het buitenland en ik vind het het gaafste wat er is. Ik geef zelfs presentatietrainingen terwijl ik die zelf nooit gevolgd heb.

succesvol presenteren.005

Plankenkoorts?

succesvol presenteren.007

Vervolgens vroeg ik aan de zaal wie er last heeft van plankenkoorts. Enkele handen ging omhoog en vele anderen durfden hun hand niet op te steken of hebben inderdaad geen plankenkoorts. Maar ik wilde weten waar mensen bang voor zijn. Enkele reacties:

 • Je wilt alles te perfect doen, dus ben je kwetsbaar
 • Bang om te falen
 • Niet goed genoeg zijn

Ook werd er gemeld dat het vaak een vorm van gezonde spanning is en dat elke spreker dat wel heeft. Ik noemde wat voorbeelden van andere sprekers die dat inderdaad hebben en dat ik er zelf echt geen last van heb. Maar dat is vooral omdat ik in de loop der jaren wat harder/botter ben geworden. Ik doe mijn ding en als het niet iedereen bevalt, dan pech. Sterker nog, ik voel mij in mijn comfort zone op het podium. Maar het is een gegeven dat veel sprekers (ook de ervaren sprekers) er last van hebben. Dus dat dat je niet moet tegenhouden.

Mijn missie als spreker

Wanneer ik een presentatie geef heb ik altijd drie doelen.

succesvol presenteren.006

Ik wil de mensen iets leren, ze inspireren en als het even kan ze ook amuseren.

 

Wat kan er misgaan bij een presentatie?

succesvol presenteren.008

Vervolgens ging ik in op gevaren en dingen waar je tegen aan kunt lopen als spreker.

Ongeïnteresseerd publiek

succesvol presenteren.009

Ik was een keer gevraagd een presentatie te geven in een auto showroom in Eindhoven waar het publiek die dag een rally had gehad en al redelijk aan het borrelen was. Het lukte niet om de aandacht te krijgen van het publiek, zij vonden het interessanter om met elkaar te praten en te drinken. Ik ben vroegtijdig gestopt met mijn presentatie.

Verkeerde briefing

succesvol presenteren.010

Het kan gebeuren dat je niet goed geïnformeerd bent over het publiek of de andere sprekers, waardoor jouw verhaal totaal niet past in het geheel. Op zo’n moment moet je schakelen en je verhaal aanpassen aan wat het publiek verwacht.

Een mooie dame

succesvol presenteren.011

Toen ik in Toomler tijdens standup inspiration een presentatie mocht verzorgen van 12 minuten zonder slides zat er een dame op de voorste rij mij strak aan te kijken. Dat bracht me van mijn a propos. Behoorlijk zelfs, ik werd er verlegen van. Deze dame, Lisa Portengen, vertelde later dat ze het juist zo leuk vond om me eindelijk te horen spreken. De presentatie is trouwens terug te zien, kijken of je kunt vinden op welk punt ik het meest verlegen ben.

 

De trol

Een ander gevaar dat je loopt tijdens een presentatie is dat er iemand aanwezig is die het gewoon niet met je eens is.

succesvol presenteren.012

Dat is op zich niet erg, maar die mensen laten zich vaak ook horen. En ze willen ook gehoord worden. Bijvoorbeeld door te zeggen: “Dat is niet zo, wat een onzin”. Of dat op Twitter uitgebreid aan de rest van de wereld laten weten.

In het begin vond ik dat vervelend want ik dacht dat ik iedereen tevreden moest houden. Gelukkig heb ik ondertussen geleerd dat de uitspraak “You can’t please them all” absoluut waar is. Ik laat mijn presentaties dus ook niet meer beïnvloeden door een enkeling die dwars wil blijven liggen.

De k*tvraag

Dan geef je een presentatie, goed voorbereid, je hebt alle kennis paraat en dan komt er een vraag waar je gewoon geen antwoord op weet. Een vraag die je nooit had kunnen bedenken en die jou eigenlijk voor het blok zet.

succesvol presenteren.013

Je kunt je dan wel in allerlei bochten gaan wringen om er een antwoord uit te persen, maar daarbij loop je het risico je hele verhaal van daarvoor onderuit te halen. Je kunt beter reageren op een manier als:

 • Interessant, zo heb ik het nooit bekeken
 • Goede vraag, ik weet het eerlijk gezegd niet
 • Goed punt, zullen we daar straks even over verder praten
 • Ik ga dat uitzoeken en kom er bij je op terug.

Het is in ieder geval zaak om deze vraag op de juiste manier te pareren, met respect voor de vraagsteller, en je verhaal te behouden.

Techniek die uitvalt

De nachtmerrie van veel sprekers maar ook van de organisatoren van events is dat de apparatuur uitvalt. De microfoon gaat stuk, de beamer valt uit, de presentatie loopt vast.

succesvol presenteren.014

Elke spreker heeft dit wel eens meegemaakt. Shit happens. Maar hoe ga je daar mee om? Ik heb altijd een backup van mijn presentatie in the cloud. Ik heb zelf alle aansluiting bij me. Ik werk altijd met mijn eigen laptop. Maar als het misgaat dan moet je improviseren. Zo heb ik eens een college van vier uur over digitale marketing gegeven op een flip over. Terwijl ik 150 slides had voorbereid. Het scherm wilde gewoon niet werken. Als spreker ken je het verhaal dat je wilt vertellen. Techniek is een hulpmiddel, een ondersteuning. Dus mocht het misgaan, ga dan gewoon freestyle je verhaal doen.

Bijzondere situaties

Naast alle bovengenoemde gevaren loop je als spreker ook nog wel eens tegen bijzonder situaties aan. Leuk en onverwacht.

Doventolk

Het kan voorkomen dat je een presentatie geeft waar een doventolk bij aanwezig is voor de eventueel slechthorenden in het publiek.

succesvol presenteren.015

Ik heb het zelf nu drie keer meegemaakt. Het vraagt van jou als spreker om iets langzamer te spreken en beter te articuleren. Maar het geeft je wel voldoening als je blije gezichten ziet omdat de mensen je verhaal toch begrepen hebben.

Linkje: Lees hier een eerdere ervaring met doven en slechthorenden.

Simultaan vertalen

Wanneer je in het buitenland spreekt, kan het zijn dat niet iedereen jouw taal spreekt. Op dat moment kunnen de toehoorders een koptelefoon op hebben waardoor zij een vertaler horen die jouw verhaal live probeert te vertalen.

succesvol presenteren.016

Ik had dit in Turkije toen ik een presentatie mocht verzorgen bij het 50 jarig bestaan van de TRT in Ankara. Het publiek kwam uit Turkije en een aantal landen uit het midden Oosten. Ik sprak in het Engels en het werd live vertaald naar het Turks. Als spreker houdt dat in dat je rekening moet houden met een vertraging waarin je boodschap overkomt. Ik vertelde bijvoorbeeld een grap, waar de mensen die Engels verstonden om moesten lachen. Bij de volgende zin begon de rest pas te lachen. Je moet dus meer pauzes inbouwen en er ook rekening mee houden dat de non-verbale communicatie ook niet synchroon loopt. Maar het is wel onwijs gaaf om te doen!

Alles went

succesvol presenteren.018

Ondertussen heb ik de bovenstaande gevaren en bijzondere situaties vaker meegemaakt. Elk probleem of uitdaging kun je oplossen of wordt opgelost. Je went er aan. Dus focus je op het verhaal dat je wilt vertellen.

Tips om een betere spreker te worden

succesvol presenteren.019

In het tweede deel van mijn presentatie (het duurde maar een half uur) ging ik in op methoden die ik gebruik om een betere spreker te worden.

Tip 1: Bekijk TedTalks

succesvol presenteren.020

TedTalks zijn uitstekende voorbeelden van verhalen die boeiend gebracht worden. Kijk naar hoe de sprekers hun verhaal opbouwen en uiteindelijk een boodschap overbrengen. Voor veel inspiratie kun je terecht op www.ted.com.

Tip 2: Bekijk andere sprekers.

succesvol presenteren.021

YouTube en Vimeo staan vol met opgenomen presentaties. Bekijk presentaties van andere sprekers. Zoek je eigen voorbeelden (role-models). Kijk welke stijl je aanspreekt en probeer er dingen van te leren. Ik kijk zelf graag naar Tony Robbins omdat deze man zoveel energie op het podium uit en overbrengt op de zaal,  de manier waarop hij continue interactie opzoekt en steeds zijn boodschap samenvat. Voorbeeld: Kijk Tony Robbins hier.

Tip 3: Stand up Comedy

succesvol presenteren.022

In mijn ogen is stand up comedy de lastigste vorm van presenteren. Verhalen vertellen pur sang. Zoek YouTube en Netflix af naar Stand Up comedians. Leer hoe deze mensen, zonder hulpmiddelen, een verhaal opbouwen en naar een clou toe werken. Leer door te kijken.

Let op: probeer bij de bovenstaande drie tips vooral te kijken naar de structuur en aanpak van de spreker. Het gaat mij niet zo zeer om de inhoud die zij gebruiken want met jouw presentatie gaat het om je eigen verhaal. Het gaat om de manier waarop zij het vertellen.

Tip 4: probeer verschillende vormen

succesvol presenteren.024

Er zijn tegenwoordig veel leuke presentatievormen die jou als spreker dwingen met een bepaalde structuur te werken. Erg leerzaam en door deze toe te passen en te oefenen zul je merken dat je groeit als spreker.

PechaKucha

succesvol presenteren.025

Een presentatietechniek waarin je in 20 slides van elk 20 seconden (totaal dus 6 minuut 40) je verhaal moet doen. Ik geef hier regelmatig trainingen in (in-company) en ik heb er een boek over geschreven. Het boek kun je gratis hier downloaden!

De elevator pitch

succesvol presenteren.026

In 2 minuten je idee, je bedrijf of jezelf bespreken. Een uitdaging pur sang. Je moet je verhaal zo goed opgebouwd en geoefend hebben dat je uitkomt binnen de tijd. Ik leer dit op regelmatige basis aan studenten en ondernemers. En het is altijd gaaf om terug te zien wanneer ze het geleerde in de praktijk brengen. Weten hoe je een goede pitch geeft? Lees hier een uitgebreid artikel!

Stand up Inspiration

succesvol presenteren.027

De uitdaging, zoals al eerder hierboven besproken bij de mooie dame, om in 12 minuten zonder hulpmiddelen een inspirerend verhaal of idee over te brengen. Trek de stoute schoenen aan en meld je aan!

PowerPoint Karaoke

succesvol presenteren.028

PowerPoint karaoke is een erg gaaf concept dat net in opkomst is in Nederland. Wees niet bang, je hoeft er niet bij te zingen. Het idee achter PowerPoint Karaoke is dat je niet weet wat voor slides je krijgt. De eerste slide is de welkom slide en de laatste slide is de bedankslide. Alles wat daartussen in zit weet je niet vooraf als spreker. Een grote verrassing dus. Je moet dus improviseren met de beelden die je krijgt.

Tip 5: Gastcolleges

succesvol presenteren.023

Als jouw verhaal voor studenten interessant kan zijn, geef je dan eens op voor een gastcollege. Studenten zijn een interessant publiek. Zij zitten verplicht in de zaal voor studiepunten. Hun motivatie is dus niet dat ze jouw verhaal willen horen. Ik heb zelf al meerdere gastcolleges verzorgd voor Fontys, NHL, HAN, Hogeschool Rotterdam, In Holland, Avans, etc… En het is altijd een plezier als je de student mee krijgt in je interactie en dat je boodschap uiteindelijk overkomt.

Tip 6: Praat met andere sprekers

succesvol presenteren.030

Wie Martijn Aslander ooit heeft horen spreken weet waarom hij tot de beste sprekers van Nederland behoort. Zijn geheim: hij is ontwapenend. Ik geniet elke keer van zijn verhalen en de manier waarop hij het publiek vermaakt en inspireert. Hij staat bij mij onder de speed dial als ik een vraag heb. Maar ik wissel ook ervaringen uit met Richard van der Blom en Cor Hospes.

Tip 7: Meters maken

succesvol presenteren.031

De belangrijkste tip die ik ooit van Martijn heb gekregen. Meters maken. Elke lezing of presentatie waar je voor gevraagd wordt moet je doen. Of er nu wel of geen budget is. Je wordt alleen een goede spreker door het zoveel mogelijk te doen.

Tip 8: Hoe het dicht bij jezelf

succesvol presenteren.032

Wat ik in de loop der jaren heb geleerd is dat je eigen verhaal met je eigen voorbeelden het beste overkomt. Je eigen interpretatie en duiding geven het publiek meerwaarde. Dat is ook de enige manier om een geloofwaardig verhaal over te brengen. Zo heb ik zelf enkele malen gesproken over mijn faillissement in 2003. Onder de noemer “Falend ondernemerschap” leer ik ondernemers over de fouten die ik heb gemaakt en die zij dus beter niet kunnen maken.

Hoe zorg je voor een volle agenda als spreker?

succesvol presenteren.033

Een belangrijke maatstaf voor een succesvolle spreker is dat je ook voldoende mogelijkheden hebt om te spreken. Om dit te bewerkstelligen nog een paar tips.

Schrijf een boek!

succesvol presenteren.035

Door een boek te schrijven (kan ook een e-book zijn) geef je je expertise meer waarde. Een auteur wordt vaker gezien als autoriteit.

Ga bloggen!

succesvol presenteren.036

Zodra je over onderwerpen blogt, stijgt je autoriteit status. Ga dus aan de slag hiermee. Eventueel door bij mij een workshop te volgen over hoe je het beste kunt bloggen.

Laat een goede indruk achter!

succesvol presenteren.037

Zorg ervoor dat je bij elke presentatie je beste beentje voor zet. Laat een goede indruk achter. Veel van de aanvragen die ik krijg voor presentaties en trainingen zijn van mensen die mij een keer eerder hebben horen spreken. Dus doe elke keer je uiterste best want het gaat uiteindelijk om het vervolg hierop.

Laatste waarschuwing

succesvol presenteren.038

Wanneer je je eenmaal comfortabel voelt op een podium en er van kunt genieten komt er verslavingsgevaar om de hoek kijken. Het is namelijk enorm verslavend als je er eenmaal aan gewend raakt. Maar wel de leukste verslaving die er is!