Spreker over (nieuw) ondernemerschap

Ondernemen in de huidige tijd is niet meer zoals vroeger. Ondernemen gebeurt online, flexibel en 24/7. Zoekt u een spreker over modern ondernemerschap, start ups, faillissementen of het nieuwe werken? Lees dan hier verder.

ZZP’ers moeten groei als voornaamste doelstelling hebben in 2016

4 januari gaf ik tijdens het nieuwjaarsontbijt van Seats2Meet in Eindhoven een presentatie over 2016. Mijn boodschap voor de daar aanwezige ZP’ers en ondernemers was eenduidig – in 2016 moeten we allemaal groeien. Genoeg gespeeld, er moet serieus geld verdiend gaan worden. En dat is ook mogelijk. De economische omstandigheden zijn gunstiger dan twee jaar geleden.

ZP’ers aantal groeit!

Het aantal ZP’ers (zelfstandige professional) neemt toe in Nederland. Steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Uit vrije keuze of eventueel gedwongen (gestimuleerd noemen ze dat) door de eigen werkgever of het UWV.

Op dit moment schommelt het aantal zelfstandigen zonder personeel rond de miljoen. Dat is veel!

Verborgen werkeloosheid en armoede

En ik ben een groot voorstander van deze ontwikkeling. Het geeft mensen keuzevrijheid en de mogelijkheid je vooral te richten op de werkzaamheden die je leuk vindt. Echter, er gaat nogal wat mis hierbij. Er zijn geen cijfers over bekend, maar ik ken veel ZP’ers bij wie het niet goed gaat. Ze verdienen te weinig en sommigen zelfs niks. Een verborgen werkeloosheid en armoede die volgens mij grote proporties heeft aangenomen en die de komende jaren zeker gaat opspelen. ZP’ers die onder de armoedegrens leven zijn geen uitzondering.

Vrijheid is een groot goed

De vrijheid om zelf te bepalen wat je doet is een groot goed. Niet voor niets staat zelfontplooiing boven in de piramide van Mazlov. Maar dan moeten de lagen er onder wel ingevuld zijn. En met name de eerste twee lagen van primaire levensbehoeften en zekerheid. Nu is niets zeker, maar als je vanuit loondienst uitvalt krijg je in ieder geval nog een uitkering. Als ZP’er heb je geen vangnet.

Vrijheid is verantwoordelijkheid

Als ZP’er heb je dus een grotere verantwoordelijkheid. Je staat er helemaal alleen voor, vanuit de overheid en het sociale stelsel gezien dan. Dat houdt in dat je er voor moet zorgen dat er geld binnenkomt. Geld om van te leven en in je basisbehoeften te voldoen. Eten, drinken en een dak boven je hoofd. En eigenlijk meer. Want je moet ook tegenslagen kunnen opvangen en ook wat financiële ruimte overhouden om inderdaad van je vrijheid te genieten.

En het lukt niet altijd

Veel ZP’ers zijn goed in hun vak. Dat hoop ik ook, anders zit je sowieso op het verkeerde spoor. Maar goed zijn in je vak, maakt je nog geen succesvolle ZP’er. Je moet namelijk ook alles er omheen regelen. Administratie, belastingen, verkoop, debiteurenbeheer, etc… Allemaal randactiviteiten die vaak niet tot jouw kernvaardigheden behoren, maar essentieel zijn om je vak ook uit te oefenen. Je bent in principe een ondernemer die alles zelf moet doen.

Als je ondernemertje wilt spelen, moet je je ook aan de spelregels houden

Een ondernemer die wel met personeel werkt heeft vaak meer mogelijkheden voor deze randactiviteiten. Die heeft iemand of meerdere mensen in dienst voor deze randzaken. Een boekhouder, een verkoper, uitvoerend personeel, etc… Zaken die jij als ZP’er niet hebt. En ja, je kunt veel uitbesteden maar kun je dat wel betalen? Vaak niet dus zal je het zelf moeten doen. Het zijn skills die je niet altijd beheerst of niet leuk vind. Jammer, je zult wel moeten. Anders ga je het niet redden. En voor je het weet zit je in een faillissement of schuldsanering. En ik kan uit ervaring vertellen dat dat iets is dat je wilt voorkomen.

Niet lullen maar poetsen

Genoeg hierover. Elke ZP’er heeft meer tijd dan geld (een briljante uitspraak van Karen Romme die volledig hout snijdt). Daarmee geef ik meteen aan waar je kansen liggen. Je hebt nu eenmaal geen overvolle agenda met klussen. Besteed de ruimte in je agenda om de randactiviteiten te leren. Volg een boekhoudtraining (online of via een LOI). Leer de basiszaken zodat je dit makkelijk zelf kunt doen en niet hoeft uit te besteden. Volg een verkooptraining en leer hoe je jezelf kunt verkopen. Is je tarief niet te laag? Veel ZP’ers rekenen een veel te laag tarief. Puur omdat ze zo nodig een opdracht willen binnenhalen of omdat ze echt niet weten wat ze waard zijn. Wees brutaal, zoek anderen op in het zelfde vakgebied en vraag ze wat zij voor tarieven hanteren. Doe het, het is in je eigen belang.

2016 – het jaar van groei

Elke ZP’er moet voor 2016 een financieel doel hebben. Een omzettarget dat je wilt en moet gaan halen. Zet dit doel nu eens niet te laag in. Ga voor meer. Ga voor het maximum. Ook al haal je dan maar 80% van je doel, je kunt jezelf dan in ieder geval financieel redden. En misschien creëer je zo ruimte om in 2017 bepaalde zaken uit te besteden. Zodat jij je echt kun focussen op je vak en je passie. Maar omdat te doen moet je gewoon groeien. Financieel maar ook op het gebied van skills.

Maak er een succesvol jaar van!

 

By |January 10th, 2016|ondernemen, presentatie_ondernemen, presentatie_trends, Presentaties|Comments Off on ZZP’ers moeten groei als voornaamste doelstelling hebben in 2016

About the Author:

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.

Comments are closed.