De tien grootste irritaties op Twitter

Eerder gepubliceerd op Marketingfacts.nl
Ik ben een fervent gebruiker van Twitter. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat deel ik zinnige en onzinnige dingen met mijn volgers en volg ik met veel plezier wat zij allemaal te melden hebben. Lief en leed, business en fun. Alles valt samen. Twitter is voor mij zelfs belangrijker geworden dan e-mail. Maar, als je zoveel gebruik maakt van een medium zijn er ook dingen waar je je aan stoort. Bij mij zijn dat mensen die het nodig vinden om een automatisch DM-bericht te sturen met teksten als: “Leuk dat je me volgt, ik twitter over….” Of erger nog: “AANRADER: Laat Mij Jouw KlantenLijst Opzetten + Bonus Materiaal t.w.v. 859 euro!!! (100% Gratis)”.

Onderzoekje

Ik zie bovenstaand voorbeeld als SPAM. Ongepersonaliseerd en ook totaal niet interessant. En ik ontvolg deze mensen dan ook meteen. Maar dat is slechts mijn mening. Dus heb ik even op Twitter geïnformeerd wat als de grootste irritaties ervaren wordt door mijn volgers en hun volgers en hun volgers… . Al deze suggesties heb ik in een Twtpoll gezet en uiteindelijk hebben 709 tweeps met behulp van 3242 stemmen de volgende top 10 bepaald:

De irritatie top tien

1. Melden hoeveel volgers je hebt (34%)
2. Automatische DM’s met: “Bedankt dat je me volgt..” (34%)
3. Self proclaimed ‘Social Media Experts’ (24%)
4. Massale goedemorgen/middag/avond tweets (23%)
5. Onzinnig gebruik van #durftevragen zoals: wat zal ik op mijn brood doen, jam of kaas? (23%)
6. Twifficiency tweets en Spam API’s (21%)
7. Tweeps die je gaan volgen en als je niet binnen een dag terugvolgt ontvolgen. (18%)
8. Iemand die zo’n opsomtweet met oa hun eigen naam weer rt. (18%)
9. Mensen zonder Avatar. (16%)
10. Woorden zo verbasteren dat ze speciaal voor twitter zijn, zoals twexit en #twirritatie (14%)

En nu? Alles anders doen?

Wat moet je als twitteraar met deze lijst? Moet je meteen maar stoppen met alles dat als irritant beschouwd wordt? Ik vind dat je dat lekker zelf moet weten. Mocht je jezelf echter schuldig maken aan al deze “zonden” wees dan niet verbaasd dat je steeds vaker volgers verliest.
Zelf maakte ik me trouwens schuldig aan de volgende irritaties: nummer 4 en nummer 10. Daarom zeg ik geen goedemorgen en twexit meer op Twitter. Verder ga ik lekker gewoon door. En als het je niet bevalt, ontvolg me maar 🙂

Het zelfregulerend vermogen van Twitter

Het mooie aan Twitter is dat er geen regels zijn. Er heerst een bepaalde vorm van Anarchie en iedereen is vrij te doen wat hij of zij wil. Mooi georganiseerd, gereguleerd door de crowd.
Voor onderzoekers die zich bezig houden met groepsgedrag en groepspsychologie is Twitter volgens mij een heel interessant studieobject.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Marketingfacts and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.