Ik hou niet van geheime nummers – telefoonterreur

Vandaag gebeurde het weer. Ik werd gebeld door een geheim nummer. Omdat je nooit weet wie er dan belt, neem ik ook niet op met mijn volledige naam. Meestal laat ik dit soort anonieme oproepen doorgaan naar de voicemail, zodat ik later terug kan bellen. Maar deze keer niet, dus ik nam simpelweg op met “HALLO”.

En dan blijkt het weer, volgens zeggen want zeker weten doe je het niet, een instantie te zijn die informatie wil hebben.

Ik pleit al jaren voor een transparantere samenleving en ik vind het niet van deze tijd dat overheidsinstanties, energiemaatschappijen, banken etc… bellen met een geheim nummer.

Vandaag werd ik gebeld door een mevrouw die in heel gebrekkig Nederlands mij vroeg naar de watermeterstanden. Ze belde, volgens haar eigen zeggen, namens Brabant Water. Iemand die ik niet kan natrekken, ga ik ook geen informatie verstrekken. Heel simpel, jij geheimzinnig, ikke niet vertellen. Dat legde ik ook meerdere malen uit aan deze dame, maar dat stond waarschijnlijk niet in haar belscript. Ze kwam met allerlei excuses dat de computer dit nummer draaide, dat zij er ook niets aan kon doen. Ik vroeg haar nog heel vriendelijk: “mag ik uw nummer dan bel ik terug en dan weet ik tenminste met wie ik spreek”.

Dat was dus niet mogelijk en ze probeerde opnieuw haar belscript. Ik werd er een beetje moe van en zei nogmaals: “Ik weet niet wie u bent en daarom verstrek ik u geen informatie”. Haar antwoord: “Dus ik noteer dat u weigert om Brabant Water van informatie te voorzien.” Mijn antwoord was heel simpel: “U snapt er geen moer van, dit gesprek is zinloos. Ik weet niet wie u bent, dag mevrouw”. En toen hing ik op.

Ik neem vanaf vandaag geen geheime nummers meer op. Als je belt met een geheim nummer dan heb je waarschijnlijk iets te verbergen en dan ben je bij mij aan het verkeerde adres.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Prive dingetjes and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Ik hou niet van geheime nummers – telefoonterreur

 1. Vince Balk says:

  Hallo Jan Willem,

  helemaal met je blog eens. dergelijke organisaties pretenderen transparant te zijn maar als je contact met ze op wil nemen is dat of via een duur betaald 0900 nummer of je hebt uberhaupt geen nummer. Het afschermen van je telefoonnummer is voor mij het teken dat je niet wil dat ik weet wie je bent en hoe ik je kan bereiken. Je hebt dus wat te verbergen of je bent bang dat ik je later contact. Ik neem onbekende nummers al jaren niet op, spreek inderdaad maar wat in en als je geen nummer achterlaat, is het ook niet zo dringend.

  Ik zie ook graag een lobby in Den Haag voor een verbod op het anoniem bellen door publieke organisaties, zodat je kan achterhalen met wie je te maken hebt. Dan weet je straks in ieder geval dat een onbekend nummer een callcenter is dat je iets wil verkopen…. en niet een energiemaatschappij, bank, overheidsinstantie of wat dan ook.

  Groeten,

  Vince Balk

 2. Federico says:

  Ik vind het ook vervelend, geheim nummer, en laat de voicemail gaan. Maar… als je een nummer ziet dat je niet kent, ga je het noteren en dan neem je op? Hoe kun je tijdens het gesprek het nummer matchen met de organisatie?
  Ik zie al een interessante app voor smartphones: instant nummer linken naar beller info.

 3. Rémon says:

  En dan niet alleen publieke organisaties, maar ook het publiek moet stoppen met anoniem bellen. Daar heb ik toch zo’n hekel aan, dat iemand belt en meteen op hangt!

Comments are closed.