De vergankelijkheid van Prezi

Januari 2010 kwam ik voor het eerst in aanraking met Prezi tijdens een lezing van Maarten Korz bij onze eerst bijeenkomst van de Social Media Club Eindhoven.

Het was verfrissend en vernieuwend. Alles vloog alle kanten op, we werden ingezoomd en uitgezoomd en het verhaal was flitsend. Cool!

Ik heb zelf ook getracht het te gebruiken voor mijn lezingen, maar omdat mijn verhaal dagelijks aangepast en ge-update moet worden blijven PowerPoint en KeyNote voor mij toch makkelijker bewerkbaar.

Het is namelijk nog niet zo makkelijk om bij Prezi een heel verhaal er tussen te plakken of te verwijderen.

Nu bijna een jaar verder heb ik de nodige presentaties met Prezi gezien en ik word er eerlijk gezegd een beetje duizelig van. Een beetje hetzelfde als toen iedereen in PowerPoint geluidjes ging toevoegen en overgangen tussen de verschillende dia’s. Het wordt een beetje een overload.

Ik weet dat er veel Prezi-experts zijn zoals @lindalammers en zij doen echt mooie dingen. Dus als je een Prezi wilt hebben moet je haar zeker eens benaderen, maar ik hou het gewoon bij Good Old Slideshows die ik ook meteen kan delen op Slideshare 🙂

Onderstaande Prezi is een voorbeeld dat gemaakt is door Linda Lammers en ik geef toe: het ziet er strak uit.

Mijn vraag: moet elke presentatie vanaf nu gaan vliegen?
Mensen die voor het eerst een presentatie zien die met Prezi is gemaakt zijn laaiend enthousiast omdat het zo vernieuwend is. Maar hoe zit dat als straks iedereen Prezi gebruikt?
Graag jullie reacties.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Mijn mening and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to De vergankelijkheid van Prezi

 1. Joss Siebers says:

  Volledig uit mijn hart gegrepen. Jarenlang ben ik als communicatieadviseur aan het vertellen dat het om je verhaal gaat en dat PowerPoint bedoeld is als plaatje bij jouw praatje. En vooral niet andersom. Ondersteunend waar nodig en de lijn van het betoog laten volgen.
  Het gebruik van knipperende en flitsende lettters, woorden en zinnen leiden af van waar het om gaat: de inhoud.
  Eenzelfde – zo niet sterker – gevoel krijg ik bij Prezi. De enige aardige toepassing die ik er van de week van vond, was een nieuwsbrief in Prezi. Die staat op zichzelf en laat de gebruiker/lezer zelf surfen in de presentatie.
  Voor de rest: vooral gebruiken als mindmapinstrument en in brainstormsessies. Daar heeft Prezi grote kwaliteiten voor.

 2. Thomas van Weert says:

  Ik ben het slechts deels met Joss Siebers eens. Het deel waar ik het (uiteraard zou ik bijna zeggen) mee eens ben is dat je presentatie ondersteunend is aan je verhaal en dat allerlei flitsende toevoegingen niet nodig/handig zijn.

  Maar meer dan eens is gebleken dat tijdens een presentatie direct vragen uit “de zaal” komen. Althans, in mijn vakgebied (architectuur) is dat regelmatig het geval.

  Prezi laat je eenvoudig het grote geheel zien, en daarnaast eenvoudig terugscrollen naar een vorig onderwerp om een vraag nader toe te lichten. Dit in tegenstelling tot 12 pagina’s in een PDF terugbladeren, er vervolgens 2 voorbij te schieten en weer vooruit te moeten (gechargeerd).

  Wat ik wel zou willen benadrukken is dat je Prezi “met mate” moet toepassen, en VOORAL niet teveel moet gaan roteren. Hier word je namelijk aardig zeeziek van!

 3. Ieder z’n mening. Ik loop graag op hoge hakken en vind dat vrouwelijk maar zal niet zeggen dat iemand niet vrouwelijk is zonder hoge hakken.

  Prezi is gelukkig doorgedrongen tot de sprekerswereld, maar gebruik ik zelf ook als site-map, privé-foto/filmpjesboek, ondersteuning bij spreekbeurten van de kinderen, presentatiemiddel van businessplannen, etc etc. Een multi-tool!

  Prezi is verre van ‘alleen maar’ een presentatie-tool voor sprekers. Wel de mijne overigens en in de praatjes die ik houd voor Kaat Mossel, mijn dagtaak, zet ik het met plezier in. En als Prezidesigner.com maak ik ze voor o.a. de Europese Commissie en bedrijven als Ogilvy. Even heerlijk creatief zijn… ik kan nl niet breien.

 4. Lisette says:

  Hoi JW, Prezi is mooi en ziet er (of is) vernieuwend uit. Ben het eens met Thomas van Weert: vooral de uitzoom naar het grote geheel is van toegevoegde waarde. Verder houd ik er ook niet van om te kantelen, draaien enz. En de youtube toepassing in prezi is erg handig. Gewoon een extra middel, naast ppt dus.

 5. Linda says:

  Wat leuk dat je me noemt in je blog. Ik begrijp je standpunt volkomen!
  Prezi is een presentatietool waarmee je je verhaal kunt ondersteunen, maar als je het niet goed gebruikt, komt je boodschap alsnog niet goed aan bij je publiek en mist het compleet zijn doel.
  Mits goed ingezet (en dat is toch wel een kunst op zich!) is Prezi toch echt “by far” de beste presentatietool van dit moment.
  Ik wens iedereen veel Preziplezier toe, zonder zeeziekte;-)

 6. Jerre says:

  Ik sluit me deels bij jullie aan;

  Inderdaad – gebruik de effecten in Prezi met mate, net als dat je in PowerPoint niet duizenden effecten moet plaatsen. Motion-sickness is uiteraard niet wenselijk.

  Echter; Prezi voegt wel enkele zaken toe aan de bestaande presentatie-tools; je kunt bijvoorbeeld veel makkelijker non-lineair presenteren en inzoomen op zaken die relevant zijn voor je publiek. Daarnaast kun je, door middel van in- en uitzoomen een model veel makkelijker toelichten. PreziMeeting is daarnaast een interessante nieuwe feature, waarmee je met meerdere mensen tegelijk (in real-time!) kunt werken aan een presentatie.

  Wat mij aanspreekt is dat de tool in ontwikkeling is en steeds uitgebreid wordt met interessante nieuwe mogelijkheden. Waar PowerPoint en KeyNote eens in de zoveel tijd (drie jaar) wordt geupdate is er eigenlijk elk kwartaal wel een nieuwe Prezi-feature te ontdekken!

  Een interessant punt vind ik wat er dadelijk gebeurd als iedereen Prezi gebruikt. Volgens mij krijg je dan hetzelfde effect als nu met PowerPoint; om op te vallen en een écht sterk verhaal neer te zetten zul je veel tijd aan je presentatie moeten besteden. De uitdaging zit hem volgens mij om in Flash ‘custom-made’ presentaties te gaan ontwerpen, die een toevoeging (en geen vervanging) zijn van je verhaal!

  Focus op je verhaal en kies dan je hulpmiddel!

  – Jerre

 7. Noud! says:

  Powerpoint, Prezi, of gewoon offline middelen: zoals hierboven al duidelijk wordt: het verhal staat op een. Prezi is net als Powerpoint een ondersteunend middel, die je verhaal kan versterken maar ook om zeep kan helpen. Beide hebben hun specifieke voor- en nadelen. Ook Prezi heeft inderdaad nadelen, de valkuil van het veelvuldig gedraai en gezoom is er een van. Voordelen van Powerpoint dan? JW noemt er ook al, mits goed gebruikt zijn de overgangen en de animaties binnen powerpoint erg bruikbaar.

  Misschien is de grootste reden van het succes van Prezi wel dat we jaren zijn gebombardeerd met de meest duffe powerpoints. Toen er een middel kwam wat mensen dwong meer in beeld te denken en minder in opsommingen…

  Bekijk op SlideShare de presentaties Death By Powerpoint en You Suck At Powerpoint maar eens. Adviezen die ook op Prezi kunnen slaan: nogmaals, zorg dat het verhaal gewoon staat! Ook zonder een tool!

 8. Leuke discussie 🙂
  Wel grappig om te zien dat veel mensen de ‘schuld’ van een slechte presentatie vaak bij de tool leggen en niet bij de maker/spreker. Ik ben natuurlijk razend enthousiast over Prezi (ik heb er niet voor niets een boek over geschreven!), maar ik heb niets tegen andere presentatietools.
  PowerPoint is een prima tool, maar in 9 van de 10 keer verkeerd gebruikt. En datzelfde geldt waarschijnlijk ook voor Prezi of gaat voor Prezi gelden. De meeste mensen die met Prezi beginnen laten het beeld alle kanten op bewegen en ze laten elk volgend beeld de presentatie een kwartslag roteren. Waarom? Voor ‘de leuk’ waarschijnlijk.
  Maar als een beweging geen functie heeft is het alleen maar irritant. In- en uitzoomen is functioneel. Want met inzoomen geef je focus en met uitzoomen geef je overzicht. De meeste rotaties zijn niet functioneel en je moet er dus heel voorzichtig mee omspringen.
  Ik kan hier een heel verhaal neerzetten over waarom ik Prezi zo fantastisch vind en hoe je het goed kunt inzetten, maar misschien moet je dan mijn boek Presenteren met Prezi maar eens lezen of op mijn blog http://www.presenterenmetprezi.nl/blog wat artikelen lezen.
  Tot slot, Prezi is maar een tool. Het gaat om jou, om jouw verhaal. Liever geen tool dan een slecht gebruikte tool.

 9. Interessante discussie.

  De grote plus van Prezi vind ik dat je gedwongen wordt te vertellen, in plaats van voor te lezen. De insteek is veel beeldender en mijn prezis bestaan voor het overgrote deel uit afbeeldingen.

  Je punt dat je presentaties niet zomaar kunt uitbreiden deel ik niet. Je voegt zo wat extra plaatjes of tekst toe en het ‘path’ pas je snel aan.

 10. Marc Dubach says:

  Er zijn al veel wijze woorden gezegd hier. Prezi is een tool. In sommige opzichten veel beter om te presenteren dan PP of KN. En soms ook niet. Maar daarom m.i. zeker niet vergankelijk. Ik stel wel voor dat JW een cursus doet bij Hedwyg.

 11. Ieder z’n mening. Ik loop graag op hoge hakken en vind dat vrouwelijk maar zal niet zeggen dat iemand niet vrouwelijk is zonder hoge hakken. Prezi is gelukkig doorgedrongen tot de sprekerswereld, maar gebruik ik zelf ook als site-map, privé-foto/filmpjesboek, ondersteuning bij spreekbeurten van de kinderen, presentatiemiddel van businessplannen, etc etc. Een multi-tool! Prezi is verre van ‘alleen maar’ een presentatie-tool voor sprekers. Wel de mijne overigens en in de praatjes die ik houd voor Kaat Mossel, mijn dagtaak, zet ik het met plezier in. En als Prezidesigner.com maak ik ze voor o.a. de Europese Commissie en bedrijven als Ogilvy. Even heerlijk creatief zijn… ik kan nl niet breien.

Comments are closed.