Je ziet ze steeds vaker, infographics. Plaatjes die je heel snel veel vertellen dat niet met 1.000 woorden omschreven kan worden.
Elke keer denk ik: Oh dat wil ik ook maken. Maar dat valt nog niet mee. Ik ben vrij handig in Photoshop en ook met PowerPoint kan ik aardig uit de voeten.
Ik heb bijvoorbeeld zelf een content-sharing model bedacht dat ik nog steeds grafisch wil weergeven. Maar het ontbreekt me misschien wel aan de juiste tools.
Nu vandaag het jaaroverzicht van Marketingfacts verscheen met een zeer gave Infographic van Erik Wiegers ben ik toch maar begonnen met zoeken naar eenvoudige tools.
Hieronder een overzicht van wat handige tools. Mocht je er meer weten, dan hoor ik het graag!
Een uitgebreid pakket, vector gebaseerd, dat je ook de mogelijkheid geeft om foto’s e.d. te integreren.
Ze geven een 14 dagen trail versie, dus ik ga er zeker even mee spelen. Het draait alleen op de Mac. Dus PC-bezitters: Tijd om over te stappen!
Een leuke gratis online tool die aparte Tagclouds en tekstmogelijkheden biedt. Deze is bijvoorbeeld gemaakt op basis van de RSS feed van deze site.
Een grappig tussendoortje. Door negen vragen te beantwoorden maakt deze site een persoonlijke InfoGraphic over jou.
Een multi-platform open-source tool waarmee je echt gave dingen kunt maken. Ziet er technisch een beetje ingewikkeld uit, maar de volhouder wint.
Daarnaast ben ik veel (eenvoudige) diagramsoftware tegengekomen, maar echt gelikte resultaten geven deze niet. Dus ik hou het even bij bovenstaand lijstje om mee te beginnen. Jullie input is natuurlijk altijd welkom!
Update: Via collega-blogger op Marketingfacts, @evr kreeg ik dit lijstje met InfoGraphics specialisten voor als je het zelf niet wilt doen.
Ben zelf het type: ieder zijn vak en dus moet je dit soort hele mooie dingen juist door een expert laten doen, een designer. Dan blijven ze ook bijzonder en krijg je niet een overload aan zinloze infographics. Maar ieder natuurlijk zijn meug en eerlijk is eerlijk, het is best duur een designer iets moois laten maken.
maar alles kun je leren Bas, zelfs jij 🙂
haha eens met JW. Met experimenteren krijg je juist mooie nieuwe ideeën!
Sterker nog. Bij een goede infographic gaat het in eerste instantie om het idee. Wat wil je visualiseren? Welk verband valt je op en wil je communiceren? Welke grootheden wil je voelbaar maken? Of welke schijnbare tegenstellingen wil je ontzenuwen. Daaruit volgt de keuze. Vorm fellows ook hierin function, zeg maar. En dat het er daarna ook lekker uitziet ligt niet aan de tools maar aan de vormgever idd. Dan voldoen standaards (professionele) tools als Illustrator en Photoshop zeker.