Kun je het nieuws (bij een crisis) nog geloven?

Grote Brand bij chemische opslag in Moerdijk.

Er branden giftige stoffen, ramen en deuren dichthouden maar er zijn geen giftige stoffen gemeten in de lucht. Bron: BNDeStem.

Dit hebben we eerder gehoord.

Geen giftige stoffen, oh ja toch wel.
Bijlmerramp, mannen in witte pakken, maar afgelopen zomer ook hier in Brabant.

Er brandde toen een plastic-fabriek af in Valkenswaard. De hele dag was Omroep Brabant omgedoopt tot Rampenzender en ook daar was de boodschap: geen gevaar voor de volksgezondheid.

Niks zeggen, anders komt er paniek en zijn er meer slachtoffers.

En ja hoor, een week later, toen het nieuws niet meer zo belangrijk was, werd bekend gemaakt dat er wel giftige stoffen waren neergedaald. Bron: RTL Nieuws.

Waarom zijn al die woordvoerders zo stellig in dat er niks aan de hand is? Dat er geen giftige stoffen zijn vrij gekomen? Is dat een soort van code die ze hebben afgesproken?

Je zou het bijna denken. Ze doen het om paniek te voorkomen. Misschien heb ik te intensief naar 24 gekeken en denk ik echt in conspiracy theorieën, maar het zal mij niet verbazen als binnenkort blijkt dat er heel veel schadelijke stoffen zijn vrijgekomen.

En waar blijven de kritische journalisten die dit niet zomaar aannemen?

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Mijn mening and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

14 Responses to Kun je het nieuws (bij een crisis) nog geloven?

  1. Peter says:

    Helemaal mee eens.
    Als je de beelden van die brand ziet en daarbij optelt dat je weet dat het om een CHEMISCHE brand gaat. Vervolgens zie je die enorme rookontwikkeling dan lijkt mij toch dat zelfs de meest doorgewinterde boerenkinkel 1+1+1 wel kan optellen en kan bedenken dat het in ieder geval NIET gezond is wat daar de lucht in gaat.

    Het zal inderdaad zijn om geen paniek te zaaien denk ik

  2. Leon says:

    Vooral die laatste vraag is heel relevant. Die doet de hele discussie over “complot(denken) of niet” naar de achtergrond verschuiven: het gaat erom dat journalisten kritische vragen (blijven) stellen en op onderzoek uitgaan. Wat we vanavond (wederom) hebben gezien zijn in wezen gewoon mobiele nieuwslezers en woordvoerders.

    • JW says:

      Precies,

      En Hella hueck van RTL nieuws is op vakantie. Die stelt nog wel eens kritische vragen.

  3. Je kijkt iets té vaak naar complotseries. Weet je wat ik hoorde? ET heeft de brand in Moerdijk aangestoken…

    *proest*

  4. Stefan says:

    Hmmm, ik denk niet dat je gelijk hebt. Het Nederlandse beleid is om informatie, hoe paniekzaaiend ook, direct te communiceren en ik denk dat men zich wel aan dat beleid houdt. De geschiedenis heeft heel duidelijk geleerd dat informatie over risico´s achterhouden echt levensgevaarlijk is en dat weet men hier erg goed, het wordt zelfs onderwezen bij een studie als psychologie. Het komt toch naar buiten en dat is de overheid haar geloofwaardigheid kwijt, de problemen zijn dan niet te overzien. Tsjernobyl is het beste voorbeeld daarvan.
    Wat je nu ziet is dat metingen voorlopig niets uitwijzen en men geen paniek wil zaaien voordat het nodig is. Want ook dat kost geloofwaardigheid.
    Ik maak me overigens wel zorgen over de effecten van deze brand, ik denk ook dat je met boerenverstand al kan bedenken dat die wolk, neergeslagen of nog rondvliegend, schadelijk is voor de gezondheid. Maar ik geloof niet dat het beleid is om vooral geen paniek te zaaien, puur en alleen omdat men weet dat dat averechts werkt.

  5. Logica says:

    Denk even aan wat er gebeurd zou zijn in de regio rondom de brand als er gelijk door de autoriteiten en in de media was geroepen dat er giftige stoffen vrij waren gekomen.
    Paniek. Verkeerschaos. Hysterische toestanden. Precies wat Jack Bauer altijd wilde voorkomen… over die atoombom in de woestijn uit seizoen 2 heb je ook nooit meer wat gehoord… 😀

  6. Noud says:

    Ik twijfel. Maar in de eerste plaats ben ik het eens met je laatste constatering: Waar zijn de kritische journalisten? Welke stoffen zijn opgeslagen, dat is informatie die bekend moet zijn bij zulke bedrijven. Vervolgens simpele vraag of de opslag daarvan wel of niet in brand staat, en of die stoffen dan niet in de rook zitten. Niks daarvan. Mooie beelden van een crashtender waren beter.

    Even puur *kuch* theoretisch: Als journalisten die vragen niet stellen uit onwetendheid, waarom zou de overheid die kennis dan wél hebben bij de woordvoering?

    Ja, je mag hopen dat ze beter zijn voorbereid op een crisis en er wat draaiplannen uit de kast getrokken worden (niet voor niets de GRIP-fasen) en dat ze niet lui worden van het ontbreken van zulke vragen.

  7. Onze roep om een kritische houding van journalisten wordt beantwoord. Kijk maar eens op de NOS blog waar bijgehouden wordt hoe ze de meetresultaten proberen te achterhalen. De NOS heeft zelfs een WOB verzoek ingediend.

    Overigens blijft de lijst met aanwezige stoffen geheim op last van het OM in het kader van het strafrechterlijk onderzoek.

  8. Wat de voorlichter doet tijdens dit soort rampen is in de eerste plaats vertellen wat er te zien is en wat er gebeurt, zoals: er zijn zoveel brandweerauto’s, zoveel van dit en zoveel dat. Daarnaast probeert de voorlichter aan te geven wát er aan gedaan wordt: hoe ver zijn de hulpdiensten. En in de derde plaats, wat de journalist wil weten maar waar het dan en daar nog veel te vroeg voor is: wat was de oorzaak en wie krijgen daar last van. Tja, de hulpdiensten en de voorlichter hebben geen glazen bol. Het belangrijkste is het onmiddellijke gevaar te stoppen. Meestal gaat het daar in de voorlichting ter plaatste dan ook over. Een goede voorlichter gaat niet filosoferen (pas op als je hoort “Ik denk dat…”, Volgens mij…) En natuurlijk, de dag erna en zeker dagen later (als de mensen die het kunnen weten in dienst komen) komt er meer duidelijkheid. Heb dus, geduld. Aan Twitter heb je voor de duiding trouwens ook niet veel, wel weer wat er dan gebeurt en te zien is.

    Maar je vraag was, kun je het nieuw nog geloven. Vervolgens haal je journalisten en voorlichters door elkaar. Ik pleit voor een strikte scheiding: de voorlichter over wat er gebeurt en de journalist is er voor de (kritische) vragen, hopelijk aan het goede adres.

    • JW says:

      Hoi Ruud,

      Het nieuws dat we ten tijde een dergelijke gebeurtenis krijgen geven de journalisten ons op basis van de informatie die zij krijgen van de woordvoerders.
      Op een dergelijk moment zou ik meer kritische vragen van journalisten willen zien.
      In ieder geval een poging tot…

      JW

  9. JW says:

    Goh, er zijn mensen ziek geworden.
    Hoe kan dat dan toch?
    http://www.nu.nl/binnenland/2418053/hulpverleners-brand-moerdijk-ziek.html

  10. Johan Couzy says:

    He zwager,

    Dit artikel las ik gisteravond en geeft duidelijk weer dat de media ernstig tekort schiet door gebrek aan kennis. Doe er je voordeel mee 😉

    http://www.elsevier.nl/web/Opinie/Simon-Rozendaal/285768/Moerdijk-en-dioxine-het-falen-van-de-media.htm

Comments are closed.