Laat jij je beïnvloeden door je ontvolgers?

Vreemde titel voor een blogpost?
Eigenlijk niet. Deze blogpost ontstond, zoals wel vaker, door een mini-discussie op Twitter.

Ik plaatste een automatische Tweet van een tooltje dat ik wel eens gebruik. De tool: who.unfollowed.me laat je netjes zien wie gestopt is met jou volgen op Twitter.
Het bericht leidde tot een leuke discussie.

@dim stelde: “maar als je weet dat je door bepaalde mensen ontvolgd wordt zou je je “onnatuurlijk”kunnen gaan gedragen..”. Dat leidt tot de vraag: laat jij je beïnvloeden door wie je ontvolgen? Eigenlijk een vraag die iedereen zichzelf zou moeten stellen die bezig is met het opbouwen van een kwalitatief Twitter netwerk.

Het is een komen en gaan.
Volgers op Twitter komen en gaan. Sommige mensen gaan je volgen omdat ze over je gehoord hebben en wanneer dat beginnende Twitteraars zijn, zullen ze snel afhaken. Waarom? Lees dit stukje over Tweeps zijn net mensen.

Maar mensen kunnen je ook ontvolgen omdat je iets zegt dat ze niet bevalt. Dat kan altijd gebeuren. We leven in een vrij land, waar iedereen zijn mening mag delen, ook al wordt die niet altijd door iedereen gedeeld. Op social media heeft dit zelfs extreme vormen aangenomen, maar dat terzijde.

Hoeveel waarde hecht je aan je volgers?
Als iemand besluit je niet langer te volgen dan hebben ze daar een reden voor. Het geeft aan dat ze niet langer geïnteresseerd zijn in jouw 140-tekens lange gebrabbel. Je krijgt er geen bericht van en je bent ze kwijt. Is dat erg? Nee, eigenlijk niet. Dat betekent dat ze niet tot jouw doelgroep behoren. Er is geen match tussen de berichten die jij verstuurt en die zij willen lezen. Dat kan, dat mag.

Toch kijken?
Wil je toch weten wie jou niet meer volgt, gewoon uit interesse, dan kun je dat bekijken via Who.unfollowed.me. Gewoon je Twitteraccount koppelen en je weet meteen hoeveel volgers je kwijt bent.

Waarschuwing!
En dit is waar @dim ook al op aanstuurde, laat jij je hierdoor beïnvloeden? Wat nu als je ineens 100 volgers kwijt bent? Wil je dan weten waarom? Ga je dan je berichten nalezen met wat je misschien voor verkeerds hebt gezegd? Ga je ze vragen waarom ze je niet meer volgen? Nee natuurlijk niet. Blijf jezelf met wat je zegt en op twitter plaatst. Dit heet een zelfreinigend vermogen die ervoor zorgt dat jouw twitter-netwerk steeds beter aansluit bij wat jij te vertellen hebt. Wordt niet paranoia en laat ze gaan. Misschien komen ze vanzelf wel weer terug.

Hieronder de Twitterdiscussie.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in PR 2.0 boek, Social Media ontwikkelingen and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Laat jij je beïnvloeden door je ontvolgers?

 1. Boeit mij dus echt geen ene fuck. Nog nooit mee bezig gehouden!

 2. Leuk om over na te denken… Nee, het beinvloed me niet.
  Maar ik wil wel weten wie me ontvolgd, dus heb de tool al een tijdje aanstaan.
  En als ik het ontvolgen niet begrijp dan ‘twitter’ ik het 😉

 3. Gonny says:

  Mensen die me ontvolgen boeit me ook niet zo. Dan heb ik blijkbaar niet te bieden waar ze op zitten te wachten en dat is OK. Maar om nou helemaal lekker jezelf te gaan uiten op Twitter… daar geloof ik ook niet in. Als ik weet dat een tweet bepaalde reacties gaat uitlokken, hou ik wel eens mijn mond.

 4. dim says:

  Het ging mij echt om het feit dat die tweets uit dat unfollow tooltje zo dreigend over komen. Als ik naar mezelf kijk..ik kijk bijna nooit wie mij is gaan volgen. Ik vind veel volgers heel erg leuk, maar volg ze pas als ze een conversatie met mij aangaan.
  Ik verwacht ook niet gelijk van anderen dat ze mij gaan volgen als een soort wederdienst.

  @gonny inderdaad, je tweet je niet alles..ik moet mezelf wel eens inhouden. Dan denk ik…ik roep ook niet hardop in de kroeg dat ik iets heel erg doms gedaan heb (o.i.d) waarom zou ik dat dan op twitter wel doen.

 5. josnijkrake says:

  Ben het volledig eens met het stukje “Tweeps zijn net mensen”. Gedurende je tweets moet je naar mijn mening altijd jezelf zijn. Volgers moeten je graag volgen of niet. Op den duur zullen je volgers steeds beter bij je tweets/interesses passen, ondanks dat een deel van de volgers tijdelijk is.

 6. Martijn says:

  Helaas is de “Trend” op twitter: het gaat om het aantal volgers ipv: Ik heb iets te vertellen/bieden op Twitter..

  Ik tweette hier vandaag nog over:

  “Hebben jullie ook zo’n Hekel aan accounts met follow scripts/bots als bijvoorbeeld @idkennis en @RolandKlO. Het worden er steeds meer :S”

  Mensen plempen 10 tweets op twitter en gaan via een bot/script 1900 tweeps volgen, wachten totdat deze terug volgen en ontvolgen daarna weer meer dan de helft. Om zo een grote authoriteit te lijken op twitter, terwijl ze inhoudelijk (voor mij in ieder geval) niets boeiends te melden hebben..

  Twitter zou (weer) meer moeten gaan om de inhoud. Je mag (moet) mensen gaan volgen omdat ze interessante tweets hebben, of omdat zij je aanspreken. Niet omdat zij jou gaan volgen.

  Wees dus ook niet bang om ontvolgd te worden en/of zelf te ontvolgen.. Het doet geen pijn.

  Overigens gebruik ik zelf ook een “unfollow service”. Met TwUnfollow.com hou je ook de mensen in de gaten die je ontvolgen, je kunt hier dagelijks een e-mail van krijgen en: Deze service stuurt geen ongewenste tweet..

  Ik gebruik het vooral (samen met http://manageflitter.com/) om een beetje bij te houden of de irritante scripts/bots wel weer unfollowen..

 7. Maar waarom zou je willen weten wie je ontvolgt? Het boeit mij dus écht niet – maar dat zei ik al….

 8. Ook bij mij heeft zo’n ontvolgtweet tot frisse gedachten geleid:
  http://masterclasssocialmedia.com/2011/02/10/ga-voor-dialoog-en-ontvolg/

  Liever wat minder volgers maar waardevol, dan het vriendjes sparen!

Comments are closed.