ZZP’ers zijn de moderne Ronin.

Een Ronin was een Samoerai in het feodale Japan die geen meester (meer) diende. Dit kon gebeuren omdat de meester was weggestuurd of in ongenade was gevallen bij de Shogun, de grote baas in Japan, of omdat de meester was gestorven. In enkele gevallen koos een Ronin er zelf voor om geen meester meer te dienen. Bron: Wikipedia.

Een ZZP’er is net als een Ronin een specialist (Samoerai) die niet meer voor een meester (werkgever) werkt. Dit omdat de werkgever failliet is gegaan, omdat de werkgever geen plek meer had voor deze professional (ontslag) of omdat de ZZP’er ervoor kiest het zelf te gaan doen.

Zelfstandige Zonder Werk
Met uitzondering van de laatste, noem ik deze mensen ook vaak ZZW’er, zelfstandige zonder werk. Zij zijn gedwongen om voor zichzelf te gaan opereren omdat er geen plek voor ze is bij een organisatie. Deze groep heeft een achterstand op de laatste groep omdat zij vaak onvoorbereid voor zichzelf gaan beginnen. Ondernemen is meer dan alleen je professie uitoefenen. Ondernemen is een vak apart dat extra skills verlangt zoals verkoop, inkoop, administratie, planning, etc…

Bundel je krachten
Daarom is het voor ZZP’ers een goede zaak om zich net als de Ronin te verbinden met andere ZZP’ers om elkaar te ondersteunen bij de ondernemerstaken. Als je niet goed bent in verkopen, huur dan een andere ZZP’er in. Is boekhouding niet je sterkste kant, schakel dan een andere ZZP’er in. Zorg dat je je primair bezig houdt met jouw specialisme zodat je optimaal kunt presteren. Net als toen je nog voor een meester werkte.

Dit stuk is gewoon een korte beschouwing die ik vanochtend onder de douche had. Ik had het je ook gewoon tijdens een bak koffie kunnen vertellen bij een toevallige ontmoeting.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ZZP’ers zijn de moderne Ronin.

  1. ZZW’er, ik hoorde laatst de term ZZO’er (Zelfstandige Zonder Omzet). Dat zijn de mensen die nu niet op wintersport zijn of nog gaan 🙂 (zeg ik als niet wintersporter, maar ik ga dan ook fietsen in de warmere oorden van Europa)

  2. Ik voel mij meer een ZZZB’er: een zelfstandige zonder een zeikende baas 😉

  3. Ronin says:

    ZZWer ZZPer of ZZZBer. Het maakt niet uit het is je eigen weg.

Comments are closed.