De geschiedenis van burgerparticipatie in beeld

Vorige week gaf ik twee maal een interactieve workshop voor de provincie Gelderland over interactieve beleidsvorming. Een onderdeel daarbij was het ontstaan van burgerparticipatie. Dit onderdeel vind ik echter zo belangrijk dat ik het even apart visueel heb weergegeven.

De centrale vraag is, als je de geschiedenis bekijkt, of burgerparticipatie niet een zwaktebod is om gezeur en tegenwerking te voorkomen?

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Co-creatie, Mijn mening, Projecten, Social Media ontwikkelingen and tagged , . Bookmark the permalink.

6 Responses to De geschiedenis van burgerparticipatie in beeld

 1. jan van de werken says:

  Hoi Jan Willem,
  Boeiende stelling. Zeker nu ik met een gewaagd plan komt waar burgerparticipatie een onderdeel van uitmaakt. Ik geloof er wel in. Sterker nog ik denk dat zonder burgerparticipatie vele doelen niet gehaald kunnen worden! Ik denk wel dat helaas alleen de schijn gewekt wordt dat burgers mogen meedenken. De vraag die mij meer bezig houdt is hoe zorgen we er voor dat ze meedoen.

 2. Ellen says:

  Hey JW, fijn dat jij ook hier aandacht aan besteedt.

  Zelf ben ik een zoals ze dat noemen een actieve burger. In mijn directe omgeving heb ik gemerkt dat mee doen, beter werkt dan tegenwerken en actie voeren. Zeker als je bij wil dragen aan een verandering. De medewerkers van logge organisaties, die zelf murw zijn geworden, door bureaucratie en vooral beperkende regels van de eigen organisatie wil ik graag inspireren op ‘anders denken’ zetten.
  Burgerschap, participatie geeft mij die kans daarvoor. Ik kan direct in contact komen met beslissingmakers van instellingen en overheden.
  Ik begrijp zelf ook veel beter door de dialoog aan te gaan waar zij tegenaan lopen. Die kennis, over hun onvermogen, kan ik dan weer terugbrengen bij de doelgroep om wat begrip te creëren. Hele systemen omverwerpen, als eenling, als one-woman-show vind ik wat te hoog gegrepen. Maar bijdragen aan het verspreiden van kleine vonkjes, van begrip en het samen beter doen, dat lukt nog wel.
  In Zorg- en Welzijnland is er veel vingerwijzerij, worden mensen afhankelijk gemaakt, dat de zelfredzaamheid en vooral trots-zijn niet erg bevordert. Andersom door die afhankelijkheid gaan mensen ook met vingerwijzen. Door deel te nemen aan de maatschappij, activiteiten en de mogelijkheden aan te grijpen, word je onderdeel van het systeem en het systeem onderdeel van de mensen…
  ik ben voor!

 3. Martin says:

  En ik maar denken dat burgerparticipatie veel ouder was.

  Ken je de directe democratie?
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Democratie#Directe_democratie

 4. Harm says:

  Burgerparticipatie an sich is niets mis mee. Het ligt er maar aan in welke vorm het wordt toegepast.

  Als je de burgers kaderstellend te werk laat gaan, en het vervolgens als gemeente zelf verder uit gaat werken, kom je m.i. tot de beste en meest tevredenstellende resultaten.

  Het komt echter ook voor dat de burgers “gouden bergen” worden beloofd, terwijl de financiën dat niet toelaten. Iedere wijk mag een leuk projectplannetje inleveren voor hoe ze het liefste zien dat hun wijk eruit komt te zien….. Erg makkelijk om zieltjes te werven voor je politieke partij.

 5. Femmy le Clercq-Westhuis says:

  Als Waterschapsbestuurder (AB lid) wil ik laten weten dat wij vanuit ons Bestuursprogramma werken met actieve Burgerparticipatie voor belangrijke Projecten zoals: Ruimte voor de Rivier (Zwolle/Deventer)/Ruimte voor de Vecht.
  Zelf ben ik als toehoorder bij deze avonden aanwezig geweest en heb met de ( vele ) aanwezigen gesproken. Men vond het zeer prettig dat men mee kon/blijven denken. Dit varieerde in suggesties t/m kritische opmerkingen. Voor allen een win/win situatie.
  Bijkomend voordeel: een project dat gedragen wordt door de betrokkenen loopt minder weerstand op. Men wordt een actieve participant. Het is wel wenselijk dat men meteen vooraan bij de 1ste fase van ontwikkeling al betrokken wordt middels info/inspraak.Uiteindelijk moet men ook gedurende de uitvoering/na oplevering de betrokkenheid van de actieve Burgerparticipanten blijven warmhouden! En natuurlijk ook evalueren wat nog weer beter kan in zo’n proces. Een prachtige uitdaging …………..

Comments are closed.