Gaspedaal? What’s in a name?

Sommige woorden zijn zo ingeburgerd dat we de oorsprong vergeten zijn.

Neem het woord Gaspedaal. Ik hoorde Vincent Everts (@vincente) in een video in zijn Electrische auto zeggen: ‘Geef maar gas’. Dat klinkt raar, gas in een elektrische auto.

Als ik de VanDale erbij pak, dan staat er: gas·pe·daal het, de; o en m -dalen pedaal in een auto voor de gastoevoer’.

Dat klopt niet, er wordt geen gas toegevoerd door op dat pedaal te stampen, maar extra brandstof. Dat kan dus benzine, diesel, elektriciteit of inderdaad gas zijn (bij LPG installaties).

Waarom noemen we het dan toch een gaspedaal? Waar komt dat nu vandaan?

Ook Wikipedia biedt geen antwoord. Volgens Wikipedia: ‘Het gaspedaal is een pedaal dat in motorvoertuigen gebruikt wordt om het vermogen van de motor te regelen, door het beperken van de toevoer van brandstof, en bij een mengselmotor lucht, te regelen. Hierdoor kan de snelheid van het voertuig verhoogd of verlaagd worden.’

Nu is het lastig om alles apart te benoemen. Een dieselpedaal, een bezinepedaal of een WATTpedaal (bij de elektrische variant).

Leg dit maar eens uit aan iemand die de Nederlandse taal wil leren.

Vraag: Waarom heet gaspedaal, gaspedaal?
Antwoord: Ik weet het niet, het is gewoon zo.

Tja, soms kan een woord mij bezighouden. Sorry.

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column and tagged , , . Bookmark the permalink.

6 Responses to Gaspedaal? What’s in a name?

  1. D@@n says:

    Hup in de gaspedaalemmer met het woord 🙂
    Gewoon zoals de zuid-Afrikanen doen, noem het een Versneller
    (http://translate.google.nl/#nl|af|gaspedaal)

  2. Lachen inderdaad! In dezelfde lijn: De kattenbak, synoniem voor kofferbak. Mochten katten vroeger niet mee in de auto? Alleen in de bagageruimte? Ook zielig..

  3. Arvid says:

    Denk dat we tegen hetzelfde probleem zullen aanlopen als met de koelkast/ijskast. Wel altijd leuk om over dit soort dingen na te denken.

  4. Heet het mengsel wat zich via dit pedaal in de carborateur vormt niet het gasmengsel omdat de verstoven brandstof wordt vermengd met zuurstof tot een brandbaar gas?

    In het Amerikaans noemen ze het ook wel accelarator. En dat past wél bij electrische auto

  5. Sorry? Wat mij betreft niet op zijn plaats. Waarom? Omdat ik wel van een beetje haarkloverij op taalgebied hou. Bij een poging de ethymologische oorsprong van de uitdrukking ‘gas geven’ te achterhalen kwam ik de volgende tekst tegen: http://www.etymologiebank.nl/trefwoord/gas1

  6. Leo Verdonck says:

    Het komt vanuit de verbrandingsmotoren hoek. Poging tot uitleg door een NIET_techneut.

    Een verbrandingsmotor werkt doordat de energie voortgebracht wordt door de drukstijging (en ontbranding) van een GASmengsel in een verbrandingsruimte. Door toevoeging van een rijker gasmengsel zal de explosie in de motor krachtiger zijn en de motor sneller draaien… dat toevoegen doe je door het gebruik van je gas-pedaal… … De definitie gaat dus inderdaad eigenlijk alleen op als er gas toegevoegd wordt… zoiets

Comments are closed.