Wanneer is een Tweet strafbaar?

Vanochtend was ik boos, sterker nog ik was woedend (nu nog wel een beetje).

Ik las namelijk een artikel over Sandy uit Eindhoven. Sandy is een rolstoelpatiënte  die afhankelijk is van een hulphond. Sandy en haar hond zijn maandagmiddag mishandeld door twee jongeren. Zomaar, zonder reden. Dat gebeurt tegenwoordig in onze maatschappij. Dat gebeurde vroeger ook.

Omdat ik door dit bericht emotioneel geraakt werd plaatste ik een bericht op Twitter:

“Wordt het niet eens tijd voor een knokploeg in Eindhoven. Aanpakken dat tuig! ”

Een primaire reactie ontstaan uit onbegrip en ongeloof. En natuurlijk weet ik dat dat niet de oplossing is voor het probleem, maar het werkt wel even opluchtend om dat te melden. Maar toen kreeg ik een reactie van @marc2b die mij aan het denken heeft gezet.

Is dat zo? Voor de zekerheid heb ik mijn tweet weggehaald want ik heb liever dat ze de celruimte gebruiken voor de daders, just in case. Maar ik vraag mij dus oprecht af of zo’n dergelijke Tweet, ook echt strafbaar is?

Ik weet van de Tweets rondom Alphen a/d rijn, maar die waren volgens mij van een ander kaliber.

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, Prive dingetjes and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Wanneer is een Tweet strafbaar?

 1. @rickbouter says:

  Ik zou het te gek voor woorden vinden. Maar gelukkig denken meer mensen wat jij zegt denk ik;)
  Benieuwd naar de andere reacties!

 2. Vandaag stond er vanmorgen in onze krant dit artikel over de jongeman die een tweet rondstuurde over een bloedbad dat hij wilde aanrichten op het ROC van Twente in Hengelo.

  De jongeman zit vast.

  Natuurlijk is het heel gemakkelijk om te zoeken naar argumenten om dat niet te doen. Maar tegelijkertijd is het wel een hele serieuze bedreiging waarbij je als schoolorganisatie borg wilt staan voor de veiligheid van al je leerlingen.

  Ik werk voor de bibliotheken veel samen met het onderwijs en een van dingen die we specifiek onder de aandacht brengen is mediawijsheid. Want nieuwe mogelijkheden om met elkaar te communiceren zoals Twitter brengen ook nieuwe aandachtspunten en nieuwe spelregels met zich mee.

  Een van de spelregels is, vind ik, dat je geen bedreigingen naar anderen uit.

 3. Marcellus says:

  Ik kan je vertellen dat de context waarin je een tweet stuurt erg belangrijk is in juridische zin. Jouw reactie tweet op een mishandeling is dus niet strafbaar.

  Met vriendelijke groet,

  Marcel

 4. Vreselijk bericht in de krant maar je tweet valt volgens mij niet in de categorie dreigtweet (strafbaar als bedreiging inderdaad) maar zou eerder een oproep kunnen betekenen tot het gebruiken van geweld. En hiervoor is eerder een jongen gearresteerd, zie http://www.nrc.nl/nieuws/2011/08/13/18-jarige-jongen-gearresteerd-voor-oproep-tot-rellen-in-rotterdam/

  Annemarie, ik ben het met je eens en heb eerder een blog geschreven waarin ik wijs op de “gevaren” van social media voor pubers maar eigenlijk geldt dit voor iedereen, zie http://www.socialned.nl/gevaren-van-social-media-voor-pubers/

Comments are closed.