IJsland als model voor economisch herstel

Een tijdje geleden viel mijn aandacht op IJsland. Dat kwam doordat ik Ronald van den Hoff tijdens een presentatie hoorde vertellen dat IJsland zijn grondwet via crowdsourcing had bepaald. Dat vind ik als crowdsourcing mannetje natuurlijk interessant.

IJsland, onbekend en onbegrepen
Maar ik ging verder zoeken over IJsland en stuitte op heel veel informatie die mij totaal onbekend was. Ik heb daar toen over gesproken met Coach Sander en ook hij was verbaasd, nieuwsgierig en geprikkeld. Tijdens het Will You Innovate festival hebben we een duo-presentatie over IJsland gegeven. Dat leidde ook bij de deelnemers tot veel vraagtekens, verbazing en zelfs verbijstering.

Gisteravond heb ik een Pecha Kucha presentatie gegeven. Een format waarbij je exact 20 slides in elke 20 seconden moet behandelen. Een format dat ik nog nooit gebruikt had, maar dat ik graag eens wilde testen. En je raadt het onderwerp al: IJsland.

IJsland kan gezien worden als voorbeeld van economisch herstel na een crisis. IJsland is namelijk al hersteld. IJsland is failliet gegaan in 2008 en is er weer bovenop.

Bekijk de video met de slides en verbaas je over waarom wij hier niets van weten. Verbaas je over hoe inspirerend IJsland dit heeft opgepakt. Het geluid is niet zo goed, maar wel te verstaan en het videobeeld is donker. Maar het gaat om de slides en het verhaal 🙂

Reacties hier op zijn meer dan welkom. En je mag dit natuurlijk ook delen via de social media buttons.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Mijn mening, presentatie_ondernemen, Presentaties, Projecten and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to IJsland als model voor economisch herstel

 1. Mark de Bont says:

  So true, en je bent niet de enige. Zie ook:

  http://www.washingtonsblog.com/2012/08/top-economists-iceland-did-it-right-everyone-else-is-doing-it-wrong.html

  “Where everyone else bailed out the bankers and made the public pay the price, Iceland let the banks go bust” en kijk waar ze nu staan…

 2. RoelJewel says:

  Ik vraag me af of het bewust uit het nieuws wordt gehouden. Ik denk dat dat wel meevalt, eerlijk gezegd. Het wordt vooral overspoeld door ander economisch nieuws in een deel van de wereld dat wezenlijk verschilt van IJsland.

  IJsland is totaal niet te vergelijken met welk ander land dan ook. Alleen al vanwege de plaats op de wereldkaart (letterlijk op de grens van Europa en Noord-Amerika) wordt er in IJsland op een andere manier tegen zaken aangekeken dan dat we in Nederland of Zuid-Europa doen. En het land is met nog geen 310.000 inwoners (anderhalf keer Eindhoven) een stuk makkelijker te besturen dan ons land waar elk van de 20 politieke partijen over alles een zegje meent te moeten doen of een verzameling landen als de EU waar je ook met de belang van velen rekening moet houden. Daarnaast maakt IJsland geen deel uit van de EU waardoor het wat makkelijker zelf beslissingen kan nemen. En last but not least (als je een vergelijking met zuid-Europese landen wil maken): in IJsland waren de overheidsfinanciën vóór het uitbreken van de crisis daar op orde. Dat kun je van een land als Griekenland niet echt zeggen.

  Ik ben zelf in 2009 een paar weken in IJsland geweest (een grote aanrader als vakantieland overigens!), toen het land midden in de crisis zat. Ondanks dat mensen door de crisis een deel van hun vermogen in rook zagen opgaan, bleef men wel leven. Je kunt bij de pakken gaan neerzitten, maar daarvoor koos men niet. Alleen is de weg uit de crisis niet door andere landen makkelijk te kopiëren…

  • JW says:

   He Roel,
   Bewust of onbeust. Het komt hier in ieder geval niet in het nieuws.
   En inderdaad omdat IJsland niet deel uitmaakt van de EU (lucky them) is het een stuk makkelijker. Ik denk ook dat het een Utopie is om te denken dat NL dit voorbeeld kan kopiëren. Zelfs al zouden we onder het juk van de EU uitkomen. Maar, laat het wel een inspirerend voorbeeld zijn.

   En precies wat jij al zegt. Niet bij de pakken neerzetten en de neerwaartse spiraal zijn gang laten gaan, maar leven. Doorgaan. Vooruitkijken. Dat zou ik wel eens in de politieke programma’s willen zien. Maar nu lijkt dit onderwerp een politieke wending te krijgen en dat wil ik toch ook niet 🙂

   JW

 3. @edwinijsman says:

  IJsland als model voor economisch herstel http://t.co/gSxssVKD Lezing op PechaKucha

Comments are closed.