Heftig momentje vandaag

Vandaag was een bijzondere dag voor mij.

Ik had me namelijk opgegeven voor een reportage serie van Ronnie Overgoor over faillissementen. Voor 7 ditches TV maakt hij, voor eigen rekening, een programmaserie over ondernemers die ooit failliet zijn gegaan (bekijk hier eerdere afleveringen).

Een onderwerp dat bij mij heel vaak terug komt. Ik ben in 2003 namelijk zelf failliet gegaan (zowel zakelijk als prive) en dat heeft de nodige sporen nagelaten. Ik weet dat ik daardoor een enorme bewijsdrang heb gekregen, een hekel heb aan ‘het systeem’ en niemand meer voor 100% vertrouw. Als iemand mij zakelijk dwars probeert te zitten, dan kan ik daar heel hard op inspelen.

Anderzijds heeft het mij ook een andere instelling gegeven met betrekking tot materiële zaken. Ik geef niet meer om dure auto’s, grote huizen of andere, in de ogen van velen, zogeheten statussymbolen. Ik weet namelijk dat je dat van het ene op het andere moment kwijt kunt zijn. Dus daarom zal ik er ook niet meer aan hechten. In mijn huidige werk is mijn doel ook niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om tijd te sparen. Als ik een goede maand heb, dan hoef ik mij twee slechte maanden niet druk te maken. Dat is waar geld bij mij voor staat. Rust en zonder zorgen.

Maar dat is natuurlijk heel nuchter gezegd en omschreven. In een gesprek gaat dat toch anders. Ik weet vooraf al dat dat confronterend zal zijn. Ik kende Ronnie niet persoonlijk maar ik weet dat ik in persoonlijke gesprekken (met of zonder camera) toch altijd een open boek ben.

De dagen voorafgaand aan dit gesprek vanochtend ben ik ‘down’ geweest. Alle momenten kwamen terug. Alle gevoelens en emoties uit die tijd komen weer naar boven. Niet meer zo heftig als jaren geleden, maar het blijft je toch bij. Dus eigenlijk maakte ik me een beetje druk of ik emotioneel geraakt zou worden tijdens het gesprek.

Om 10:00 kwamen Ronnie en de cameraman binnen. Koffie, rondleiding, apparatuur plaatsen, microfoon aansluiten en draaien.

Een leuk gesprek, inhoudelijk en over veel details. De enige emotie die weer boven kwam was mijn haatgevoel tegenover mijn toenmalige curator die het een en ander heeft verslechterd (even eenvoudig gezegd). Toch hebben we alle aspecten, de impact die het heeft op je gevoel en privé situatie, behandeld. Zonder script en voorbereidde vragen. Gewoon een prettig en open gesprek.

Ik ben dan ook heel benieuwd naar hoe het overkomt. Benieuwd naar het eindresultaat en vooral hoe ik naar mezelf kan kijken als ik praat over deze ingrijpende gebeurtenis in mijn leven. Is het gewoon een nare herinnering of is het meer? Het heeft me in heel veel dingen gevormd, volgens mij vooral in positieve zin. Eind van deze maand zal het online staan. Nu ben ik gerust en tevreden, maar of ik me in de dagen voordat het online komt weer druk ga maken zullen we zien. That’s life!

Ronnie, bedankt dat je me de ruimte hebt gegeven om mijn verhaal te vertellen!

Hieronder de video

Failliet | Jan Willem Alphenaar | Kennisdeler from 7 ditches tv on Vimeo.

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Mijn mening, Prive dingetjes and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

8 Responses to Heftig momentje vandaag

 1. Martijn Rijk says:

  Hi Jan Willem,

  Wat een openhartig stuk, wat goed dat je dit deelt. Ik kijk uit naar de uitzending.

  Grt.
  Martijn

 2. Karen Romme says:

  Jou een heel klein ietsepietsie kennende, vermoed ik (als collega ex-failliete ondernemer) dat er eind deze maand een prachtig en leerzaam interview online komt waar veel mensen iets van kunnen leren. Door je ervaringen open en eerlijk met Ronnie en zijn cameraman te delen, heb je waarschijnlijk vandaag iets gedaan waar je nog lang trots op kunt zijn. Slaap lekker. 😉

 3. Ronnie says:

  Ik merkte het wel vanochtend en terecht dat je er zo mee ‘stoeit’. Wat je tekent is je openhartigheid, zowel vanochtend in ons gesprek als nu ook in deze post, respect.
  Ik maak Failliet omdat ik vind dat failliet gaan niet iets is waarvoor je je moet schamen, maar een ‘pracht’ ervaring is voor een ondernemer die hem enkel beter maakt. En die ervaringen moeten worden gedeeld. Maar dat kan alleen als er ondernemers zijn die erover willen praten en daar was jij er een van. Open, eerlijk en ja, met een emotie laag eronder. Zoals het hoort. Vind ik.
  Thx,
  Ronnie

 4. Esther Hoskens says:

  Complimenten dat je dit deelt. Ongetwijfeld een heel harde, zware en moeilijk periode. Blij om te lezen dat je zo gegroeid bent.

 5. Edwin Vlems says:

  Bedankt voor je openheid Jan Willem. In één van de meest bekeken filmpjes op Ted.com over ‘kwetsbaar opstellen’ wordt een mooie paradox besproken: tussen hoe beschaamd mensen zich voelen als ze zich kwetsbaar opstellen, en hoeveel respect ze hebben voor anderen die het doen. Respect! En hier is het filmpje:
  http://www.ted.com/talks/brene_brown_listening_to_shame.html

 6. CoachSander says:

  Jij kan dat. Trots om je te mogen kennen. Maar vooral ook respect.

 7. Ik ken je amper maar volgens mij ben jij een mooi mens. Daarom ben je volgens mij ook zo teleurgesteld in mensen waarmee je te maken hebt gehad in het verleden. Niet iedereen is mooi, en dat verwacht je eigenlijk wel.

 8. Mooi stuk, Jan Willem! Complimenten voor de openhartigheid.

Comments are closed.