Pure plagiaat

Okay, als je al je presentaties online zet dan doe je dat om mensen te inspireren. Ik tenminste wel. Maar dat sommigen volledig de inhoud van je presentatie kopieren zonder te melden dat je een bron was, dat komt niet vaak voor. Dit is volgens mij pure plagiaat. Ik ga de betreffende persoon en organisatie eerst zelf benaderen, maar ik hoor graag jullie mening.

(oh even ter verduidelijking, deze club had mij eerst gevraagd om daar een presentatie te geven en toen toch maar besloten het zelf te doen)

Update: De video waar deze stond is inmiddels verwijderd

En ik heb deze mail ontvangen:

Beste Jan Willem,

Met excuses voor het ontstane ongemak of terechte gevoel van plagiaat heb ik de presentaties verwijderd. Ik heb je altijd als een zeer inspirerend spreker ervaren maar kreeg na ons eerste contact geen feedback meer, heb nog wel drie keer gebeld overigens.

Ik had je graag een uur lang aan het woord gelaten.

En nee, we hebben ‘het niet zelf gedaan’ maar slechts 4 pagina’s (of afbeeldingen) gebruikt als inleiding voor de andere sprekers.

En ja, ik had daar je naam bij moeten vermelden, dat is me in de haast ontschoten, excuses daarvoor.

Nogmaals, mijn welgemeende excuses en graag tot een volgende keer met beter resultaat. Ik zal bij een volgende publicatie je naam als ‘inspiratiebron’ en autoriteit op dit gebied vermelden indien gewenst.

Dus omdat ik een gemiste oproep (kan onbekend nummer zijn geweest) niet heb beantwoord, is het maar zo gegaan.

 

Zoek de verschillen:

Een presentatie van mij van februari 2012.

En de beelden en teksten die gisteren bij een presentatie zijn gebruikt.

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.29

(slide 5 uit mijn preso)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.40

(slide 7 uit mijn preso)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.51

(slide 8-11)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.27.58

(slide 91|)

En de volgende 2 komen ook in veel presentaties van mij voor, bijvoorbeeld in deze:

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.25.03

(slide 21)

Schermafbeelding 2013-03-07 om 16.26.20

(Slide 25)

(PS: er was er nog eentje, maar daar stond groot het logo van het bedrijf in kwestie op, dus die laat ik nog even achterwege).

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Prive dingetjes, Uncategorized and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

11 Responses to Pure plagiaat

 1. Heb je het aangekaart bij dat bedrijf? Als een werknemer van mij – die ik gelukkig niet heb – zoiets zou doen zou ik hem of haar er meteen uitgooien.

 2. Dit is echt de eerste keer dat ik een schaamteloze kopie zie, die ook nog eens in kwaliteit achteruit is gegaan. Die slides zien er niet uit.
  Aan de andere kant is het natuurlijk ook wel weer vleiend dat mensen jouw verhaal zie als beste manier om succes te boeken. Dat getuigt van zelfkennis :).

 3. Hans says:

  Diefstal, dat is het. Plagiaat is te netjes uitgedrukt.

 4. CoachSander says:

  Wat was de reactie van het bedrijf toen je ze ermee confronteerde?

  • JW says:

   Nog geen reactie Sander, heb ze deze blog gemaild. Eerst bewijsmateriaal online zetten (zonder naming) en dan pas benaderen heb ik geleerd.

 5. Mensen kunnen ook te ver gaan, vind dit niet eens meer vleiend maar pure diefstal. Luiheid? Gebrek aan eigen creativiteit of kunde? Ben benieuwd wat voor verklaring hij of zij hiervoor heeft….

 6. Tja, da’s altijd vervelend. Als je enkel plaatjes gebruikt die je niet zelf hebt gemaakt of laten maken maar enkel het internet gebruikt als bron kun je dit verwachten. Ben met je eens dat er enkele slides duidelijk overeenkomsten vertonen qua samenstelling. Is niet echt netjes.
  Overigens, als je met (aangekocht) beeld een nieuw werk maakt, bijvoorbeeld in de vorm van een slide met 4 foto’s ,en de goedkeuring hebt van de maker van het beeld, , dan kun je hier je copyright aanhangen. Dit wordt dan wettelijk beschouwt als een nieuw werk. Onwetende en slechtwillende mensen interpreteren alles wat op internet voorbij komt als gratis en vrij te gebruiken. daar hebben fotografen al last van sinds internet bestaat. Welkom bij de club. Niettemin zou ik het zeker niet nalaten om een rectificatie of verontschuldiging te vragen. Meestal is men dan een volgende keer voorzichtiger. Als je voor beeldgebruik hebt betaald zou ik je leverancier inlichten over deze praktijken.

 7. Helemaal eens Jan-Willem! Ik heb zelf de afbeelding met de eendjes van jouw wel eens gebruikt, maar daar eerst toestemming om gevraagd. Volgens mij is dat een kleine moeite. En het excuus: ” geen tijd” kan je achteraf altijd makkelijk zeggen.

 8. Ralf Waumans says:

  Nou Jan-Willem,

  Dit gaat echt te ver. Ik ben het dan ook zeker met je eens. De reactie vind ik te slap voor woorden. Degene die hiervoor verantwoordelijk is, is alles behalve professioneel. Zorg gewoon dat je schriftelijk toestemming hebt, dan is het toch geregeld? Succes hiermee!

  Gr. Ralf

 9. Beste Jan Willem,
  Ze zijn “een heel veel beetjes dom geweest!”
  *Ze hebben jou als spreker niet beleefd
  *Ze hebben een zeer verstoorde relatie met jou
  *Ze hebben zichzelf wel erg “te kak” gezet

  Als ze slim zijn, dan maken ze aan Jan en alleman bekend dat ze dom geweest zijn en vragen ze jou per direct om de veel sterkere, originele presentatie alsnog te mogen leveren. Vanzelf gaan ze jou dan ook helemaal plat verwennen!

 10. cor says:

  Hoi JW, Twee dagen geleden nog over gehad. Zie je wel dat het alsmaar erger wordt. Sharen wordt pikken. Delen wordt diefstal. Het zet mij echt aan het denken of ik slideshare nog wel wil gaan gebruiken. Het gebeurt mij ook te veel. Om even een dwarsstraat te noemen: ook Brian Solis is om deze reden met slideshare gestopt. Vertelde hij mij eens. Presentatie alleen nog maar sturen naar mensen als ze erom vragen. Daar gaat het toch naartoe, vrees ik.

  warme kussen

Comments are closed.