Idee voor een geavanceerde voedselapp, wie denkt mee?

Empty-plate-001

Steeds meer mensen kijken tegenwoordig bewuster naar voedsel. Door algemene bewustwording over gezondheid, door een voedselallergie of om te experimenteren.

Zeker met een voedselallergie vallen er heel veel gerechten en producten ineens af. Neem bijvoorbeeld een lactose allergie of gluten allergie. Een grote zoektocht start op het internet en al snel zie je door de bomen het bos niet meer. En ja, er zijn fantastische receptensites waar rekening gehouden wordt met een specifieke allergie. Maar wat nu als je een combinatie van allergieën blijkt te hebben? Dan moet je alsnog elk recept en product apart bekijken en beoordelen.

Speurtocht
En over dat laatste lees ik heel veel. Consumenten met een gemende voedselallergie moeten een ware speurtocht houden om toch nog enige afwisseling en variatie in hun voedsel te hebben.

Een idee
Daarom kwam ik op een (misschien wel veel te ambitieus) idee. Een app waarop je kunt aanvinken wat voor voedsel allergie je hebt. Bijvoorbeeld:

 • Nachtschade producten (aardappel, tomaat, etc…)
 • Prei
 • Ui
 • Lactose
 • Gluten
 • Tarwe producten
 • etc…

En dat je vervolgens vanuit de verschillende receptensites de mogelijke maaltijden voorgeschoteld krijgt. Zou dat niet fantastisch zijn? Met boodschappenlijst.

Wat is er nodig?
Om een dergelijke app te realiseren is er veel data nodig.

 • Data van producenten zoals Unilever over de ingrediënten die in hun producten zitten.
 • Recepten volgens een vast formaat (bijna elke receptensite heeft een eigen format en veelal geen datamodel)
 • Info over de verschillende allergieën en welke stoffen en/of producten je daardoor niet mag

 

Voor wie interessant?
Een dergelijk project is voor meerdere partijen interessant. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Diëtisten die de app aan hun clienten kunnen adviseren;
 • Mensen met voedsel allergie (zijn er veel!);
 • Mensen die koken voor mensen met voedsel allergie;
 • Fabrikanten omdat hun producten op deze wijze een voorkeur krijgen;
 • Supermarktketens en speciaalzaken die hun aanbod hiermee onder de aandacht brengen;

 

En nu?
Nu heb ik het eerste idee gelanceerd. Via deze post zoek ik mensen die aanvullende ideeën hebben of suggesties voor reeds bestaande initiatieven. Mensen die er mee aan de slag willen gaan. Om te sponsoren, om data te ontsluiten, om de app te bouwen, etc… Dus denk jij dat dit interessant is voor jou om aan mee te werken, laat me dat dan even weten via voedselapp@jwalphenaar.nl.

Reageren mag ook hieronder.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Co-creatie, Projecten and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

12 Responses to Idee voor een geavanceerde voedselapp, wie denkt mee?

 1. Jacob Jan says:

  Ik studeerde in de jaren 80 in Wageningen.
  Toen was de vakgroep huishoudkunde samen met de vakgroep voeding al bezig met de bouw van een database hiervoor.
  Ik weet niet hoe en waar dat is, en wat ze er intussen al mee gedaan hebben.
  Ik zou daar als eerste gaan kijken. Alles is gereorganiseerd, de oude vakgroepen bestaan niet meer, maar ik kan me niet voorstellen dat dit verdwenen is.
  Succes.

 2. Je kunt misschien aansluiten op de LeDa-lijst (voorheen Alba) van het Voedingscentrum. Hier is al veel informatie aanwezig, dat kan veel werk schelen.

  • Annie, Ga eens naar een bijeenkomst van het instituut Evenwijs dat zich bezig houdt met epigenetica. Wedden dat je versteld zult staan van de informatie die je daar zult krijgen. Niet alleen over de werking van o.a. ons voedsel op onze genetische constitutie, maar ook over alles wat daar mee samenhangt. Voeding en farmacie zijn de grootste industrieën ter wereld met dito lobbies die reiken tot in allerlei ‘onafhankelijke’ adviesorganen/maatschappijen.

   • JW says:

    Bettina,
    Ontzettend bedankt voor je reacties. En ja het zou goed zijn als we kijken naar de oorzaak. Maar ik zoek nu een werkbare oplossing voor een probleem waar honderd duizenden Nederlanders tegenaan lopen.
    Dus ik wil deze post niet inzetten als discussie over wat wel of niet goede voeding is. Maar constructief over hoe we tot een nuttige oplossing voor nu kunnen komen.

    JW

 3. Emile says:

  Hi Jan Willem, heb je al eens gekeken naar de boodschapp app (zie boodschapp.nl) van Jeroen de Bakker (@JeroedeB) c.s.? Ik denk dat zij aantal zaken die jij noemt onder Wat is er nodig? al hebben geregeld.

  Wellicht interessant om keer mee te gaan praten/.

  Succes!

  Emile

 4. Veel informatie is aanwezig in de LeDa-lijst van het Voedingscentrum. Dat kan je waarschijnlijk veel tijd schelen.

 5. simone says:

  Geweldig idee! Zelf ik eet ik via het Paleo principe; geen tarwe/suiker/gluten/peulvruchten, zou zo ideaal zijn als dat te combineren is voor recepten!

  • Simone, Ken je het boek Oergondisch genieten? Hierin staan heel veel lekkere recepten, inclusief bonbons en een hele uitleg over wat er in onze voeding zit, wat het in ons lijf allemaal doet en wat er allemaal bij komt kijken. Een biologisch groente en fruit pakket kun je tegenwoordig al op veel plaatsen tegen een goed tarief afhalen of laten bezorgen, zodat je ook groente en fruit krijgt waar meer voedingsstoffen inzitten en minstens zo belangrijk geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelenresten.

 6. Annerie says:

  Ik vind het een geweldig idee ! Maar bij mijn allergiecombi loop ik er heel vaak tegenaan, dat producenten handelen op een wereldmarkt voor grondstoffen. Dat betekent dat je het ene moment met hetzelfde product een drempelwaarde, waardoor je ergens niet ziek van wordt, niet haalt, maar het volgende moment wel. Die aanpassing in de bereiding van het product zetten ze er niet op. Een nog mooiere is: ik ben allergisch voor zonnebloemolie. In beperkte mate kan ik het wel eten, maar daarna is het ook echt mis. Maar bijna alle producten op oliebasis staat op dat het plantaardige olie bevat. En je raadt het al; op de wereldmarkt kan de prijs van arachideolie, lijnzaadolie en zonnebloemolie flink verschillen en net wat het goedkoopst is gaat het product in, zonder het etiket aan te hoeven passen. Uiteindelijk geldt vooral; hoe eerlijker het eten, hoe beter voor je lijf. En ik hartje McDonalds. Dat is de enige plek buiten de deur waar ik altijd van weet waar ik aan toe ben. Hoe triest is dat…

 7. jos says:

  Hoi Willem,

  Leuk odee, ik ben ook al een tijd bezig om te kijken/ brainstormen over een app of site over voeding heb zeker wat ideeën mn over eten en E-Nummers ik wli graag meedenken

 8. OP deze manier gaan we weer met zijn allen veel moeite steken in een idee dat alleen inspeelt op de symptomen (allergieën) in plaats van naar de oorzaak terug te gaan waardoor deze zijn ontstaan. Alleen daardoor kun je met gerichte interventies ervoor zorgen dat allergieën verminderen of verdwijnen en voorkom je dat er steeds meer bijkomen, wat vaak het geval is. En dan heb ik het nog niet eens over de (ernstige) gevolgen op de lange duur voor onze gezondheid en welbevinden, die niet gelijk gelinkt worden aan ons voedsel en die zich ook niet uiten in een voedselallergie.

 9. Astrid de Best says:

  Hoi Jan Willem,
  Ik zag je plan en heb het bij mij op het werk (Wageningen UR) nagevraagd bij de mensen van Food&Biobased Research: De experts in Gezonde Voeding (en allergieën).

  Het blijkt dat zij in samenwerking met allerlei andere partijen juist onlangs zo’n app hebben ontwikkeld, die in november gaat draaien met een testgroep. In deze app kun je je persoonlijke profiel aanmaken waarna je kunt zien welke producten specifiek voor jou on-/geschikt zijn.
  Zie hieronder de link:
  http://www.stichtingvoedselallergie.nl/laatste-nieuws/284-allergie-checker.html

  Ik hoop dat jullie er iets aan hebben!!

Comments are closed.