Beste investeringstip voor ondernemers – de waarom-vraag?

Okay toegegeven, ik ben een voorzichtige ondernemer.

Terugkerende verplichtingen

Door schade (faillissement) en schande (ook door datzelfde faillissement) ben ik wat wijzer geworden de laatste jaren. In 2003 ging mijn tweede bedrijf failliet. Verschillende oorzaken gingen daar aan vooraf, maar de aller belangrijkste was (en dat is bij de meeste faillissementen het geval) het niet meer kunnen voldoen aan de terugkerende verplichtingen.

Daarom wil ik ook in mijn huidige bedrijf (sinds mei 2011) het aantal terugkerende verplichtingen zo laag mogelijk houden. Als ik iets nodig heb dan schaf ik dat aan op het moment dat ik het kan betalen. Niet op afbetaling of via een lening.

Natuurlijk heb ik vaste, terugkerende, verplichtingen.
Ik moet maandelijks mijn mobiele telefoon abonnement, mijn internetverbinding, mijn verzekeringen en mijn kantoorruimte (minimaal) betalen, net als mijn maandelijkse bijdrage in ons huishouden. Jaarlijks betaal ik mijn hosting abonnementen en de cloud-diensten die ik gebruik. Maar daar houdt het echt mee op.

De cloud diensten die ik betaal zijn Evernote en Dropbox. Daarnaast heb ik een betaald lidmaatschap bij zowel LinkedIn als Slideshare. Alles bij elkaar een paar tientjes per maand.

Bezint, eer ge verplicht

Natuurlijk kan ik als ondernemer een mooie lease-auto nemen. Voor een paar honderd euro per maand kan ik vlot, stijlvol en snel voor de dag komen. Natuurlijk kan ik een mooier en groter kantoor huren, voor het dubbele bedrag van wat ik nu betaal (ik betaal nu 250 euro incl). Natuurlijk kan ik medewerkers in dienst nemen, want er is werk zat. Maar ik wil het allemaal niet. Ik wil niet elke maand vastzitten aan verplichtingen die eerst betaald moeten worden, voordat ik zelf ook maar een stuiver verdien. Ik wil mijn kosten laag houden voor als ik slechte maanden draai (en die komen best vaak voor). Maanden waarin ik zelf misschien niets verdien, maar nog wel mijn verplichtingen kan voldoen. Want als je dat niet meer kunt, dan is het doomscenario erg dichtbij.

Vraag je af: waarom?

Dus bij elke investering of verplichting die je als ondernemer wilt doen, moet je jezelf goed afvragen: waarom? Waarom neem ik personeel in dienst als ik ook met flexibele krachten kan werken. Waarom moet ik een groter kantoorpand, als ik toch over het algemeen bij mijn klanten op bezoek ga of als ik net zo goed in een openbare ruimte (restaurant/hotel) kan afspreken? Waarom moet ik een grotere, duurdere auto, als hij me toch alleen maar van A naar B moet brengen?

Dus niet investeren is beter?

Natuurlijk zegt iedereen altijd dat er geïnvesteerd moet worden in de economie om te groeien. En ja, dat is ook zo, maar probeer dat te doen met eenmalige investeringen op het moment dat je het geld hebt. Niet door lange termijn verplichtingen aan te gaan. Want als je daar niet aan kunt voldoen en dus je bedrijfsactiviteiten moet staken, dan schiet de economie er ook niets mee op. Dus investeren is goed, maar alleen als het nodig is voor je bedrijf om te bestaan en dan liefst ook nog als je het al in een keer kunt voldoen.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, ondernemen and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Beste investeringstip voor ondernemers – de waarom-vraag?

  1. Emanuela Zanetti says:

    AMEN! helemaal mee eens en niks aan toe te voegen.

  2. Goede tip. Ik denk hierbij aan de golden circle Why How What.

    Ook een bottlenek voor veel MKB is het trage betalingsverkeer. Als we dat versnellen en investeringen rentevrij doen in een netwerk met ondernemers / afnemers dan komt het helemaal goed.

    Op dit moment vormt zich een netwerk van verschillende handelsnetwerken in regiogeld (vrij van aandeelmarkten en speculatie) met rentevrij kredietmogelijkheden zonder tussenkomst van banken.

Comments are closed.