Toekomstvoorspelling uit 1976. Verbazend goed!

In 1976 werd Arthur C. Clarke, een science fiction schrijver, geïnterviewd over hoe hij dacht dat de toekomst van communicatie er uit zou gaan zien. Dezelfde man (blijkt in het interview) die in 1954 al voorspelde dat er communicatie satellieten zouden komen die belangrijk gaan worden (SpaceX). Ik heb even de highlights op een rijtje gezet met daarachter de invulling zoals die tegenwoordig bekend is bij ons. Let wel, dit was in de tijd dat internet, mobiele telefoons, home computers, laptops, etc… nog niet bestonden!

Hedendaagse technologie

Hoe bizar is het dat hij in de eerste minuten al praat over een apparaat met HD scherm en toetsenbord waarmee je berichten kon versturen naar vrienden en ze je ook konden zien (skype).
Prijzen van vliegtickets kan opzoeken, prijzen van artikelen in supermarkten (beslist.nl), boeken kunt lezen (e-books), nieuws (nu.nl) en ook gepersonaliseerd nieuws (Zite).

Thuiswerken, flexwerken

Maar daarna wordt het nog interessanter. Hij voorspelt het einde van de papieren kranten en dan gaat het over zijn motto: Don’t Commute but Communicate. Oftewel, je gaat steeds minder reizen voor werk en afspraken. Reizen wordt niet meer gedaan als noodzaak, maar alleen als plezier want face to face communiceren gaat via digitale communicatie (Teleconferencing, skype).

Vervolgens gaat hij verder over The Global Village waarbij je vrienden over de hele wereld wonen (Facebook?).
Vanaf 4:40 begint hij over de Smartwatch!

Kijk en verbaas je!

Bekijk dit en je zou bijna bedenken dat het nep is, of dat we met een tijdreiziger te maken hebben.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Trends and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Toekomstvoorspelling uit 1976. Verbazend goed!

  1. Pauline says:

    Wow! Griezelig accurate voorspellingen. Alle blueprints voor de door Clarke genoemde devices lagen wellicht al lang op de plank…ga je bijna denken. JW graag meer van dit soort reality SF video’s.

Comments are closed.