DSBTheMovie is af: première op 29 mei

Film over ondergang van DSB Bank, volledig gemaakt door (onervaren) vrijwilligers

Eindhoven, 26 mei 2010 – DSBTheMovie is klaar, zeven maanden na het faillissement van de DSB Bank.  DSBTheMovie is een film, op basis van losse fragmenten gemaakt en samengesteld door ruim 400 vrijwilligers. Het is de eerste keer in de wereld dat er een volledige film – van bijna een uur – gemaakt is via ‘crowdsourcing’. De verschillende bijdrages zijn gemonteerd tot één lopend verhaal, waarbij de vijf hoofdrollen gespeeld worden door in totaal 35 verschillende acteurs/actrices.

Het verhaal

De film bestaat uit drie verhaallijnen. Tijdens de film volgen we het verhaal van Mark en Iris Kivit, een jong stel dat door de verkeerde hypotheekkeuze en de vele koopsompolissen zwaar in de problemen komt. De tweede verhaallijn geeft weer hoe Gert-Jan, ooit een top-verkoper bij de DSB Bank, inziet dat de producten die hij verkoopt niet kloppen. Hij ontwikkelt een aversie tegen zijn werk. In  de derde verhaallijn volgen we Dirk Scheringa die tot het einde blijft doorvechten om zijn levenswerk te behouden.

Jan Willem Alphenaar, initiatiefnemer:  “Ik ben zeer verheugd met het eindresultaat. Dat we met uiteindelijk 400 mensen gezamenlijk, zonder dat we elkaar kenden zo iets moois konden maken had ik nooit kunnen dromen. “ Naast het eindresultaat is Alphenaar vooral  tevreden over het gehele proces. “Toen ik dit project bedacht in oktober 2009 had ik nooit verwacht dat het zo omvangrijk zou worden. Er komt een hoop kijken bij het maken van een film en zeker op de manier waarop wij het gedaan hebben. Dat er zoveel animo bestond bij zoveel verschillende mensen had niemand kunnen voorspellen.”

De film is een weergave van de mening van het Nederlandse publiek over de ondergang van de DSB Bank. Voor nagenoeg elk onderdeel, van script en  verhaallijn tot en met de individuele scènes en vormgeving, stond het iedereen vrij om voorstellen te doen en mee te beslissen.

Samenwerkingen
Los van de vele vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de film, is er ook veel hulp gekomen van organisaties als RTL-Z,  PR-bureaus, videoproductiebedrijven, studio’s en bedrijven die hun locatie beschikbaar stelden.

Première
29 mei a.s. gaat de film in première. Er zijn totaal drie voorstellingen op de zaterdagavond. De première vindt plaats in filmhuis Broet in Eindhoven. Deze bioscoop biedt  50 plaatsen en de eerste twee voorstellingen zijn al volgeboekt. Na 29 mei zal de film in meerdere bioscopen in het land getoond worden. Filmhuizen en bioscopen die de film gratis willen vertonen, kunnen zich melden op de website www.dsbthemovie.nl. Hou ook de website in de gaten om te zien waar en wanneer de film nog meer te zien zal zijn.

Half juni zal de film ook on-line te bekijken zijn. Voor meer informatie: www.dsbthemovie.nl

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Projecten and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.