Gratis Ning stopt over vijf dagen, neem snel stappen!

Gepubliceerd op Marketingfacts.

Vandaag kreeg ik het volgende mailtje van Ning:

“5 DAYS LEFT TO CHOOSE A PLAN. Friday is the final day for free Ning Networks. We’d like to see you continue. We’re contacting you today to remind you that you still have time to choose a new Ning plan. But, time is running out. If you do not choose a new plan by this Friday, August 20, 2010, the community you built will ultimately be lost.”

Ohoh, paniek bij alle community managers die draaien op Ning en dit vaak doen zonder budget. Dat is ook logisch, want Ning was altijd gratis. Maar jullie moeten vanaf nu gaan betalen. Er zijn gelukkig genoeg alternatieven te vinden. Als je in deze situatie zit moet je even de volgende zaken voor jezelf op een rijtje zetten.

1.Wil ik doorgaan met de community?

Je moet eerst maar een serieus achter je oren krabben of de community zin heeft. Veel communities zijn ooit met veel enthousiasme opgezet maar gaandeweg een beetje doodgebloed. Ik heb er zelf ook vier waar ik niks mee doe en waar geen activiteit op plaatsvindt. Laat ze maar stoppen.

2.Kan ik een eventuele sponsor vinden om mijn community in de lucht houden op Ning?

Als je community klein is (tot maximaal 150 gebruikers) kun je overwegen dit zelf te sponsoren. De kosten voor Ning mini zijn slechts $ 19,95 per jaar. Wanneer je meer gebruikers hebt en meer mogelijkheden van Ning wilt gebruiken heb je nog twee optie: Ning Plus en Ning Pro. Daar heb je het over bedragen van 200 tot 500 dollar per jaar. Als het je lukt om voor vrijdag 20 augustus hiervoor een sponsor te vinden, vooral doen. Anders zou ik naar alternatieven gaan kijken!

3.Wil ik afhankelijk blijven van een derde partij?

In Nederland is er een alternatief beschikbaar dat een beetje vergelijkbaar is met Ning, Mindz. Mindz zet zich, naar mijn mening, agressief in de markt en probeert zoveel mogelijk communities gratis te hosten. Dat is natuurlijk mooi en Mindz is de laatste tijd behoorlijk verbeterd qua layout en design. Alleen op dit moment bieden ze nog geen migratiemogelijkheid om je Ning te importeren (zijn ze wel mee bezig). En als Mindz op termijn, net als Ning, ook geld moet verdienen en het verdienmodel gaat aanpassen, dan ben je weer de pineut.

4.Ga ik het zelf doen?

Dit is natuurlijk de beste oplossing. Een eigen community opzetten, onder je eigen domeinnaam in je eigen beheer. Voorheen was dat vrij lastig, maar tegenwoordig blijkt dit heel eenvoudig te kunnen met behulp van WordPress en Buddypress.

Buddypress

Het installeren van WordPress heb ik al in een eerdere blogpost beschreven en dat blijkt vrij eenvoudig te zijn. Het volgende dat je moet doen binnen je WordPress omgeving is bij Plug-ins zoeken naar Buddypress. Je zult versteld staan van de vele extra’s en met een beetje knutselen bouw je al heel snel je eigen community die er uitziet als Facebook (nou ja, bijna dan). En het mooiste is, er is een plugin om je Ning-gebruikers te importeren. Die behouden dan hun eigen gebruikersnaam en ontvangen automatisch een mailtje van je.Tenslotte draait een community om haar leden.

Ik heb zelf onlangs de community voor het Open Innovatie Festival in Eindhoven opgezet en ingericht en het kostte me totaal drie uurtjes werk.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Marketingfacts and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.