PowerPoint de Prezi-killer

Natuurlijk is het leuk dat alle Prezi-enthousiastelingen en Prezi-Jehova’s zeggen dat Prezi de PowerPoint killer is. Maar dat is gewoon niet zo.

Ferry Peereboom van PPTStudio. laat zelfs zien in onderstaande video dat je met PowerPoint hetzelfde effect kunt krijgen als met Prezi.

Video via Socialmedia.nl

Oproep tot een battle.
Ik zou, als enthousiast PowerPoint gebruiker waarbij ik een lijn in een verhaal cruciaal vind, graag een keer een battle aangaan met een Prezi-specialist. Eigenlijk een heel eenvoudige battle. We komen samen op een locatie en krijgen van een onafhankelijke derde partij een onderwerp om een presentatie over te geven. Vervolgens krijgen we twee uur de tijd om een presentatie van een kwartier te bouwen. Allebei in onze eigen tool. Vervolgens gaan we deze voor een publiek presenteren die ons zal beoordelen op het gebruik van de tool.

Welke prezi-specialist durft?
Ben jij overtuigd van Prezi en lijkt het je leuk om deze uitdaging aan te gaan, meld je dan hieronder aan. Het lijkt mij leuk om te zien of we elkaar kunnen uitdagen.

Update 09:05:
Er blijkt een kwartier na plaatsing van deze post veel animo te zijn bij de mensen om als publiek aanwezig te zijn. Het lijkt me daarom leuk om het concept verder uit te werken tot een evenement waarbij er drie PPT/KeyNote gebruikers en drie Prezi-gebruikers tegen elkaar gaan strijden. Ik denk dat Juni een mooie maand is om dit te laten plaatsvinden. Wie wil er helpen met de organisatie van dit evenement? Heb jij zin om mee te denken, mee te helpen, te sponsoren of en locatie ter beschikking te stellen? Mail mij even op janwillemalphenaar@gmail.com of bel mij op 06-27066822.

Update 09:07.
Ronald van den Hoff van Seats2Meet wil er graag aan meewerken dus de locatie is geregeld. Hoera! Dat gaat lekker snel.

Update 10:15.
Jeanet Bathoorn, een Prezi-specialist die hier in September ook een evenement over organiseert, neemt graag de uitdaging aan. Evenals Jessica de Kok en Marcel Engelman.

Update 14 april. The Battle is een feit. Ik heb er maar even een aparte website voor gemaakt op www.powerpoint-prezi.nl

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in fun and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

13 Responses to PowerPoint de Prezi-killer

 1. Steven says:

  Tuurlijk kan zoiets ook in PPT, alleen ben je er dan 5 keer zo lang mee bezig en is het resultaat toch net niet zo mooi als in Prezi. En dan heb ik het nog niet over de tijd die het kost om te leren hoe dit allemaal in PPT moet.

  Ben verder geen Prezi fanaat hoor, heeft zeker zijn nadelen. Maar wil je snel iets in elkaar draaien wat er ook aardig uitziet, dan heeft Prezi wel mijn voorkeur.

 2. -) 🙂 🙂 Als man (oh nee, kikker) die de mening ‘PP-killer’ nooit heeft gedeeld, ben ik zeker uitgesloten van deelname? Anders durf ik het wel aan! Zullen de Prezi Jehova’s dan niet blij mee zijn, want de uitkomst is dan op voorhand al beslist: jij gaat hem winnen.
  A: Omdat jij meer ervaring hebt als spreker, ik makkelijk lul, maar voor een groot publiek is dat toch even andere koek is. Daarom ben ik het type ‘op de achtergrond’ ,als het om presentaties gaat, de ‘plaatjes-maker’ ipv de ‘praatjesmaker’
  B: Heb jij op voorhand al een voorsprong omdat je al een beroemdheid bent, ik een enkel een snotneus ben met een paar volgers. Mensen vinden jou leuk omdat je uitdaagt/prikkelt op een manier die een hoge dosis vermaak heeft. (overigens een TOP manier: hou ik wel van! Je vd week als standup comedian gezien n.a.v een tweet die je stuurde: het filmpje waarin je verteld over de DSB movie. Deed je niet onverdienstelijk, maar een echte stand-up comedian weet ik niet of je zou zijn: misschien leuk om eens een battle met een gevestigde naam te doen 😉
  C: Lachers op de hand tijdens een presentatie is dan ook 1 vd dingen waarop je de battle op voorhand wint, tenzij Najib ook Prezi kwaliteiten heeft 🙂 maar goed, Najib is niet zo van het contact ‘met de pers’ dus daar zullen we denk ik niet achter komen
  D: Win jij de battle omdat mijn insteek (ook) zou zijn om aan de toehoorders duidelijk te maken dat er niet zo hoog vd toren geblazen moet worden over Prezi. Het zou dan ook bijna meer een strijd tegen Prezi worden, i.p.v 2 specialisten tegen elkaar. Ik vind namelijk ook dat er een te hoog ‘Jehove gehalte’ ten tonele wordt gezet. Ik vind Prezi een leuke tool, werk er mee, verdien er wat beleg mee op m’n boterham, maar vind het een slechte zaak dat er geroepen wordt dat het wat voor killer dan ook zou zijn: dat is het namelijk niet: het is een leuke tool, simpel in het gebruik (net als Powerpoint vroeger was) maar net als met Powerpoint moet je het wel in de vingers hebben wil je er echt iets moois mee maken. Was ik al bij Y? Dat zou namelijk zijn dat jij het op voorhand wint omdat je een goede niet in 2 uur in elkaar zet. Het punt waar velen zich op verkijken. Net zo goed als dat de PP van Ferry niet in een paar uur is gemaakt (schat ik zo in)

  Overigens een TOP PowerPoint Presentatie Ferry! ALLE RESPECT!) zou ik van de gelegenheid gebruik maken omdat nou eens als Jehova te verkondigen: dat je Prezi makkelijker lijkt dan het is. Dat je er heel veel tijd in moet stoppen wil jee mooi reseltaat krijgen. Dat je er ook veel andere tools voor in je vingers moet hebben.

  Maar goed, ik draaf weer door denk ik (kikker-eigenschap: was jij niet ook Kikker van sterrenbeeld JanWillem?) dus laat ik afsluiten door te zeggen dat ik de uitdaging wel aandurf! Maar goed, er zullen al vele Prezi specialisten mij voor zijn… #prezi #battle #ikhouwelvandeunderdogpositie #let’s battle!

 3. Ik ben ervan overtuigd dat het niet uit maakt welke tool je gebruikt (al is het maar een diaprojector, Li Edelkoort is er groot mee geworden) om een goed verhaal neer te zetten die je pakt. Ik denk dat de beschikbaarheid van te veel effecten het juist moeilijker maakt om iets authentieks neer te zetten. In dat opzicht kan ik me wel vinden in de oude Dogma school. Ik pak dus de handschoen op en doe mee in het PowerPoint kamp!

 4. Frank Loots says:

  Ik ben een absolute newbie op het gebied van Powerpoint en Prezi (nooit eerder van gehoord). Ik heb interesse in een dergelijke presentatie als hierboven in het filmpje. Kan iemand dat in twee uurtjes maken voor me?

  Ik hoor het dan graag!

  M.v.g.

  Frank Loots

  P.S. Misschien ook bruikbaar voor de battle?

 5. Goed initiatief Jan-Willem, om PPT en Prezi tegenover elkaar te zetten. Toch een opmerking over de invulling van deze battle (Marcel suggereert dit al in zijn reactie): Het gaat hier om hulpmiddelen en de kwaliteit van een presentatie is naar mijn mening voor minstens 90% afhankelijk van de spreker. Dus om deze battle eerlijk te laten verlopen zul je eigenlijk twee keer dezelfde presentatie door dezelfde spreker moeten laten geven. Eerst met PPT en daarna met Prezi (of andersom).

 6. kaat mossel says:

  het gaat nooit om de presentatie, altijd om de persoon die ‘m inzet, maar als ik dan toch naar iets moet kijken doe mij dan maar een Prezi 🙂

  @frank waarom moet het in 2 uurtjes?

 7. Ruud says:

  Ben in elk geval geïnteresseerd om erbij aanwezig te zijn. Werk met zowel PPT als Prezi. Eigenlijk afhankelijk van het doel welke tool ik gebruik. Voor een gestructureerder verhaal / presentatie / plan van aanpak gebruik ik PowerPoint. Al helemaal als de huisstijl van groot belang is en de corporate uitstraling. Ook is dit dan handig om in PDF te bewaren. Maar als ik een korte tijd een flitsende presentatie moet geven, waarbij mijn doel eerder enthousiasmeren is, dan grijp ik naar de Prezi-tool. Mijn visie is dus dat het een de ander niet uit hoeft te sluiten? Doel = tool.

 8. Jerre says:

  Hey Jan-Willem,

  Gaat één persoon alledrie de presentatie’s geven – dan heeft de presentator in ieder geval geen effect meer op het resultaat!

  Geweldig idee in ieder geval; ik denk echter (net zoals Marcel aangeeft) dat je belangrijkste hulpmiddel de persoon is die het vertelt. Daar zit de energie in, het enthousiasme en de overdracht naar je publiek.

  Veel succes met de battle!

  Jerre

 9. Arnout says:

  Wat leuk om te zien dat er meer kritische noten worden opgeworpen. Onze posts over waarom Prezi geen PPT killer was sloeg ook al goed aan (http://www.presentatieblog.nl/3-redenen-waarom-prezi-absoluut-geen-powerpointkiller/). En een ‘battle’ lijkt me zeker ook interessant!

  Lijkt me wel lastig om een spreker met een tool te laten presenteren die hem/haar niet ‘past’. Dat zou wetenschappelijk gezien wel de juiste controle inbouwen, maar praktisch gezien lijkt het me daarvoor allemaal wat teveel afhankelijk van andere factoren en subjectiviteit.

  Want ook de hele beoordeling van goed/fout/beter lijkt me tamelijk subjectief. Dus mijn voorstel zou zijn om er meer een Lagerhuis-constructie van te maken en om zo Prezi en PPT een keer on stage tegenover elkaar zetten. Dan ben ik er bij!

  Als ik op een of andere manier kan bijdragen, dan doe ik het graag!

 10. Riel says:

  Jammere van PowerPoint is … dat je persé PowerPoint nodig hebt. En liefst dezelfde versie. Recept voor ellende 🙂

 11. Christian says:

  Powerpoint was toch de rollator voor slechte sprekers? Prezi ook.

 12. Finie says:

  PPT en Prezi zijn gewoon twee verschillende programma’s om als hulpmiddel te gebruiken. De ene is niet beter of slechter dan de andere, alleen maar anders. Elk programma dient z’n eigen doel. Het is net zo’n discussie als Microsoft versus Apple.

 13. Noud says:

  Ben mezelf net in Sliderocket aan het verdiepen… Zou ik op tijd zijn met uitpluisen om met deze tool zowel prezi als powerpoint te verslaan? 😉

Comments are closed.