Einde der tijden van Sociale Netwerken?

Daags nadat LinkedIn besloot dat het nu maar eens welletjes was met al die partijen die van hun data gingen profiteren, lijkt de oorlog nu echt los te barsten.

Social Media kenmerkt zich door de enorme kracht van delen en openheid. Vele mashups en aanvullende applicaties maken dat Social Media een enorme vlucht maakt. Maar nu ineens willen de grote spelers niet meer. Facebook blokkeert de export van contactpersonen en Twitter blokkeert Google. Waar gaat dit eindigen? Of is dit al het einde?

Van Flower Power naar gesloten hekken.

Er is een vreemde trend merkbaar bij Social Media. De laatste jaren hadden we het idee in een Flower Power tijdperk te leven. Iedereen deelde alles met elkaar, maar nu overheerst paranoia. Die paranoia zit nu eens niet bij de gebruikers die angst hebben voor hun privacy. De paranoia zit niet bij de exhibitionisten en voyeurs die alles maar online zetten. De paranoia zit bij de grote jongens die de netwerken beheren. Ze willen dat wij alles delen binnen hun netwerken, maar daarbuiten mag niet meer. De hekken sluiten zich langzaam om de ooit zo mooie speelparken die wij Social Media noemen. Je mag binnen spelen met wat en wie je wilt, maar je mag het speelgoed niet meer mee naar buiten nemen.

Google geen partner, maar concurrent.

Is het angst of is het een manier om de eigen toekomst veilig te stellen?
Google timmerde goed aan de weg met Google realtime. Een realtime search door alle sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, Quora etc… Fantastisch voor de netwerken en fantastisch voor Google. Een mooie win-win situatie. Maar Google lijkt haar goodwill verspeeld te hebben bij deze partijen door de lancering van Google Plus. Ineens is Google niet meer de vriendelijke partij die extra traffic leverde voor de Social netwerken, maar een serieuze concurrent. Gevolg: De deur op slot. Google Realtime search is niet meer.

Facebook vrienden krijgen huisarrest.

Voor Facebook was er een hele mooie tool ontwikkeld. De Facebook Friend Exporter waarmee je je contactpersonen uit Facebook kon overzetten naar je Google contacten. Reuze makkelijk als je bijvoorbeeld een android telefoon hebt. Ook erg makkelijk als je over wilt stappen naar Google Plus. Waarschijnlijk is Facebook toch een beetje angstig voor deze overstap en ook zij hebben de deur gesloten.

Wat wordt de volgende strijd?

Mag je straks geen externe foto’s meer delen in Facebook? Mag je straks geen linkjes naar een Facebook Page delen op Twitter? Wordt het onmogelijk nog foto’s te delen op Twitter met een andere tool dan de Twitter image tool? Kun je straks op LinkedIn nog wel een externe link hebben naar je bedrijf of moet je verplicht een company profile aanmaken? Worden al deze netwerken afgesloten silo’s?

Power to the People!

Ik denk dat er begonnen is aan een verarming binnen de sociale netwerken. Als de kracht en filosofie bestaat uit delen en samenwerken, dan lijkt dit de omgekeerde wereld. Maar misschien opent dit de kansen wel voor nieuwe open-source initiatieven vanuit de gebruikers zelf.

Misschien gaan we als gebruikers zelf aan de slag en nemen we de macht over van deze met harde hand regerende ‘big-brothers’.

eerder gepubliceerd op Marketingfacts – Daar is de mogelijkheid om te reageren.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in LinkedIn, Marketingfacts, Social Media ontwikkelingen and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.