The future of social media. Is er wel een toekomst?

Hoera, weer een foto van een kind in een speeltuin op Instagram. Weer een verrukkelijk uitziende maaltijd op Facebook. Weer een bedrijf dat zijn eigen diensten promoot op Twitter.

macaroniHoera, weer macaroni
Als je lange tijd actief bent op social media dan merk je dat het elke keer veel van hetzelfde is. Natuurlijk, mensen eten niet elke dag hetzelfde, maar op een gegeven moment komt de macaroni terug. Massaal afgeven op televisieprogramma’s zoals Zomergasten met de hashtag #zg is zo 2011. De opkomst van babyfilters op Facebook en de enorme populariteit daarvan geeft al aan dat er een keerpunt aan het ontstaan is. We zijn het een beetje zat aan het worden. De creativiteit lijkt verdwenen en we gaan ons langzaam irriteren aan onze ‘vrienden’ en hun narcistische uitingen.

Narcisme ten top
Ik ben daar zelf ook debet aan. Als ik mijn eigen timeline (als puur narcist doe je dat ook) terugkijk dan snap ik bijna niet dat mensen vrienden met me zijn. De interactie op Facebook vindt dan ook steeds vaker plaats met nieuwe vrienden dan met vrienden van het eerste uur. Die hebben mijn katten, konijn, presentaties en meningen ondertussen wel gehoord. Die weten dat mijn vrouw chronisch ziek is. Herhaling met kleine variaties. Was Twitter vier jaar geleden nog een discussieplatform, tegenwoordig zit iedereen er maar door elkaar heen te schreeuwen en wordt er nog amper geluisterd of gereageerd.

Komt er een omslagpunt?
En wat doe je als de irritatie toeneemt? Ga je dan van de platformen af? Ga je ‘ontvrienden’? Nee je gaat lekker lopen afgeven op de platformen en anoniem je ‘vrienden’ en hun gedrag afzeiken. Er ontstaan misverstanden door een verkeerde tag, er ontstaan hooglopende onderlinge ruzies door een bericht van 140 tekens. Een soort van burgeroorlog omdat we met teveel mensen op een te kleine ruimte zitten. Social Media lijkt een broeiplaats te worden voor een Social War!

En nu?
Tijdens the Get Social Event ga ik vertellen waar social volgens mij naar toe gaat. Welke nieuwe vormen ontstaan er uit de ruïnes en het puin van de Social War.  Bestaat er straks nog wel social sharing en interactie?

Kom, luister en discussieer dan met me mee!

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, presentatie_socialmedia, presentatie_trends and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.