Hoe zit dat nou met Prezi? De nieuwe Flash-bom?

Bijna wekelijks word ik lastig gevallen door Prezi-Jehova’s die mij moeten overtuigen dat PowerPoint of KeyNote niet meer werkt en dat alles over het scherm moet vliegen en inzoomen en uitzoomen.

Flash en Prezi – de vergelijking.
Vroeger, ja ik ga al wat langer mee in dit vak, kwam er een nieuwe tool. Flash. Vanaf versie 2 was dit echt een zeer makkelijk softwarepakket van Marcomedia (nu van Adobe) waarmee je allerlei animaties kon maken voor je website. En ja hoor, toen gebeurde het. Elk bedrijf moest een intro-pagina hebben waarin het logo ge-animeerd moest worden. Hartstikke leuk de eerste keer en ook wij bouwden ze gretig voor onze klanten. Ik heb er zelfs een cursus voor gemaakt voor Computer Totaal in 1999.

Maar op een gegeven moment werden mensen een beetje Flash-moe. Waarom al die filmpjes van een aannemerslogo bekijken, voordat je op de website kwam? Flash was uit en websites draaiden weer om informatie en vindbaarheid. De populariteit van geanimeerde intro’s heeft zichzelf de das omgedaan.

Geschiedenis herhaalt zich.
Datzelfde gevoel krijg ik bij Prezi. Een presentatie-tool waarbij iedereen alles laat vliegen door het beeld met daarbij het gepaste en ongepaste inzoomen. Hartstikke gaaf en cool. Iedereen die het voor het eerst ziet is meteen onder de indruk. Was ik ook in december 2009. Maar ik heb het nu wel gezien. Voor mij hoeft het niet meer. Ik vind dat het weer gewoon om de inhoud moet gaan.

Geen aanval, bewustwording.
Daarmee wil ik echt niet alle lieve prezi-consultants en trainers afvallen. Doe gerust je ding en maak mensen blij. Ik ben alleen bang dat ook deze trend, net als Flash, voorbij zal gaan. Ik denk dat mensen weer gewoon goed geïnformeerd willen worden in een lineaire presentatie die ook voor bezoekers makkelijker te volgen is zonder dat ze zeeziek worden :).

Feller dan fel.
Maar goed, het mooie van Prezi-Jehova’s is dat zij heel fel zijn. Prezi is het nieuwe Walhalla. Mooi, prima. Om dat te illustreren heb ik gisteren, als zondagmiddag besteding, maar eens een stelling op Twitter losgelaten. Het viel mij namelijk op dat het vaak vrouwen zijn die de Prezi-boodschap verkondigen. Dus mijn stelling luidde:


Waarom?
Gewoon om te kijken hoe mensen reageren. En omdat het toch zondagmiddag was, heb ik er een luchtig verslagje van gemaakt in Storify. Zou Storify The Next Big Thing zijn?

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in fun, Mijn mening, Prive dingetjes, Projecten, Social Media ontwikkelingen and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Hoe zit dat nou met Prezi? De nieuwe Flash-bom?

  1. Prezi is voor sukkels die niet kunnen presenteren ;-).

    Powerpoint zuigt, trouwens.

  2. Humor; dit is gewoon humor… Heb’t schaterlachend zitten lezen!!
    Mooie becommentariering van de reacties…

  3. Ook ik hem met veel plezier de mogelijkheden van het pakket bekeken eind 2009 en in die tijd menig workshop met een prezi presentatie begeleidt. Probleem zal altijd zijn dat je een pakket goed kunt gebruiken en fout. Een powerpoint moet je ook niet volstoppen met alleen maar bullet points. Om over de animatie overuse nog maar te zwijgen…

    Prezi vind ik een geweldige tool om context te verduidelijken. Wat is de plaats van een bepaald onderwerp binnen de totale map. Goed ook te gebruiken om mindmaps te voorzien van details (mits je een goede basis opzet neemt). In mijn workshops komt er soms dus een stukje prezi voorbij, maar dat is dan onderdeel van een powerpoint ­čÖé

Comments are closed.