Prezi VS PowerPoint

Natuurlijk geef ik prezi nog een kans. Het kan toch niet zo zijn dat iedereen er zo lyrisch over is en ik het niets vind?

Op deze pagina ga ik de ontwikkeling er in bijhouden. Ik streef ernaar om een identieke presentatie te maken tussen een PowerPoint en Prezi.

En nou niet meteen zeuren dat dat niet de bedoeling is, ik wil dat gewoon 🙂

De PowerPoint:

De Prezi (in ontwikkeling):

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in Mijn mening and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Prezi VS PowerPoint

 1. Jerre says:

  Uiteraard kun je dezelfde dingen maken in Prezi als in Powerpoint… maar kan het ook andersom?

  Als ik een model in Prezi zet en keer op keer inzoom en daardoor letterlijk laat zien waar dingen zich ‘in het grotere geheel bevinden’ – kun je dat dan ook in PowerPoint laten zien?

  Beide zijn presentatietools en beide zijn voor ‘het presenteren voor informatie’ in te zetten. PowerPoint heeft in sommige gevallen een voorkeur (bij een gestructureerd ‘bullet-point’ verhaal) en in sommige gevallen heeft Prezi de voorkeur (non-lineair presenteren, inzoomen op verschillende onderdelen van een model).

 2. @josnijkrake says:

  Ben het met Jerry eens. De keuze tussen prezi of powerpoint is afhankelijk van de inhoud van de presentatie. Voor een presentatie met veel afbeeldingen is prezi naar mijn mening beter. Zodoende komt de draaierige vormgeving uitermate goed tot z’n recht. Voor de rest: leuk idee!

  • JW says:

   Ik heb gemiddeld 100 slides per half uur met afbeeldingen.
   Volgens mij word je dan kotsmisselijk met prezi, maar ik ga het proberen 🙂

   • Dat hangt er vanaf, JW. Als je zorgt dat je je afbeeldingen ‘op één niveau’ houdt (ongeveer even groot), dan voorkom teveel beweging (en dus misselijk worden). Een manier om dit te doen is te werken met hidden frames die je even groot maakt (crtl + d om te kopiëren), dan weet je zeker dat je niet onnodig gaat in of uitzoomen en kun je die functie beperken tot moment dat het wél functioneel is!

 3. Noud says:

  Identiek gaat haast niet. Althans, op het niveau van de 2D plaatjes…. Identieke boodschap en verhaal, dat kan wel. En daarmee kun je bepalen welke tool het beste gaat werken. Zoals Jerry ook zegt, juist de kans om een groter geheel te laten zien en dus in te zoomen op details is het voordeel van Prezi. En van Powerpoint dat je juist weer afbeeldingen of teksten kunt animeren (invliegen, verschijnen) et cetera, maar dat zal iedereen je wel gaan vertellen nu. 😉

  Eigenlijk zou je dus de verhaallijn hier neer kunnen zetten en de crowd uitdagen om de beste ondersteunende (!) presentatie te maken. Wie weet is een skon infographic wel genoeg. Of komt er een complete animatie.

  Of juist niets…. en is het vertellen van het verhaal door een meesterverteller genoeg.

 4. Arco Kats says:

  Hey JanWillem,

  Volgens mij is het geen kwestie van beter of minder goed maar moet je het meer zien als een mountainbike versus een racefiets. Met een mountainbike in het bos is het super, met een racefiets op de weg is ook perfect. Maar met de mountainbike op de weg kom je wel vooruit maar wordt je doodmoe, en met de racefiets in het bos loop je vast. Prezi is super voor het inzoomen in een verhaal van groot naar klein en van klein naar groot. Bijvoorbeeld om een spreadsheet met finance gegevens tot te lichten. Daar waar mensen met ppt het spoor bijster raken. Dus het in en uitzoomen. Voor diashows, waarbij het gaat om opvolgende beelden die in bepaalde mate ritmisch op elkaar moeten volgen, is ppt veel beter geschikt.
  Jij bent volgens mij ook één van de weinige mensen die ppt gebuikt waar het voor bedoeld is. Een fotoshow ter ondersteuning van een verhaal.

  groet
  Arco

 5. JW, je bent niet alleen. Ik ‘zie’ het voordeel van Prezi ook niet zo heel erg. Er zijn maar een paar situaties waarin Prezi net wat handiger is dan PowerPoint. Wat mij betreft wordt Prezi vaak overschat.
  Prezi kent een enigszins andere benadering, maar wat ik zo jammer vind is dat de discussie helemaal niet gaat over waar het werkelijk om gaat: het contact van jou als spreker met het publiek. Daar moet je een tool voor hebben die dat ondersteund. Ik denk dat (in hoe ik Prezi tot nu toe gebruikt heb gezien) dat Prezi dat soms zelfs in de weg staat.
  Dat gecombineerd met de beperkte mogelijkheden om het echt naar je hand te zetten, vind ik Prezi vaak een mindere optie dan good old PowerPoint.

  (Vandaag ging toevallig ook een beschouwing online op http://www.presentatieblog.nl/3-redenen-waarom-prezi-absoluut-geen-powerpointkiller/)

 6. Michael van Helvoort says:

  JW, ik ben het met je eens. Verder,zoals ik het zie: zolang een presentatie nog lineair wordt verteld, we zitten ten slotte lineair in de tijd, zal PowerPoint de voorkeur genieten omdat die dezelfde structuur aanhoudt als dat er gepresenteerd wordt. Ik heb nog nergens de toegevoegde waarde van Prezi gezien. Voor mij blijft de PowerPoint-presentatie de voorkeur genieten en wordt ik inderdaad zeeziek van prezi. Maar ik sta natuurlijk wel open voor nieuwe ideeen en ik ben dan ook zeer benieuwd of er situaties bestaan waarin prezi de presentatie beter ondersteunt dan powerpoint.

 7. Christel says:

  Leuke case study JW. Ik heb toevallig bij IMME prezi voor het eerst gezien en mits je er inderdaad niet kotsmisselijk van wordt, lijkt het mij (voor zolang het ‘vernieuwend is’) een leuke tool om eens wat anders te gebruiken dan alleen ppt. Een afstudeerder van ons is het aan het uitproberen. Ben benieuwd. Maarre…jouw eindconclusie is previ = pruts? 🙂

  • JW says:

   Hi Christel,
   Ik ben er nog niet helemaal uit, maar als ik drie prezi’s achter elkaar zie dan ben ik wel een beetje duizelig.

Comments are closed.