Ben jij verslaafd aan Social Media?

Een strand aan de Spaanse kust.
De ruizende zee, lachende mensen en de brandende zon. Genietend van een cocktail besef je je dat je al een half uur niet op de timeline van Twitter hebt gekeken. Panisch zoek je met je door zonnebrandcrème veel te vette vingers naar je telefoon. Shit, geen verbinding. Paniek! Wat nu?
Je staat op en ineens zie je een streepje verbinding komen. De telefoon had, doordat hij onder je strandstoel lag, geen verbinding kunnen maken. Na twee minuten ben je er achter dat je geen e-mail, sms, whatsapp, telefoontjes of mentions hebt gemist. De wereld is gewoon doorgegaan en niemand heeft aan jou gedacht.
Je bent niet meer belangrijk. Of juist wel?

Ze weten dat je vakantie hebt en laten je daarom met rust. En die rust moet je nemen. Laat dat apparaat nu eens niet je leven beheersen en geniet van het feit dat je niet online hoeft te zijn. Junkie!

Zojuist las ik een artikel op PRdaily waarin zeven tekenen staan voor een Social Media Burn-out. Nu heb ik daar wel eens over gesproken bij BNR en wat ik hier lees is toch wat anders. Dit zijn niet de tekenen van een burn-out, maar eerder van een obsessieve verslaving.

Laten we ze eens doornemen:

1. Ben jij meer dan 10 uur per dag verbonden met social platforms?
Ikzelf heb dit regelmatig. Nog wel meer uren ook soms. Maar dat komt omdat als zelfstandige werk en mijn inspiratie en opdrachten komen via deze sociale netwerken. In het weekend probeer ik er veel minder gebruik van te maken.

2. Zijn de mensen uit je sociale netwerken de eerste plekken waar je heen gaat voor zakelijk en of persoonlijk advies?
Ja, omdat mijn ‘echte’ vrienden ook online zitten net als mijn klanten en zakelijke contacten. Via de sociale netwerken kan ik ze het snelst bereiken en soms krijg ik ook advies van mensen die ik nog niet ken, maar wat wel bruikbaar kan zijn.

3. Voel jij je meer verbonden met je social media tribe dan met je familie en ‘real-life’ vrienden?
Nee.

4. Vind je dat face-to-face afspraken en ontmoetingen je social media activiteiten onderbreken?
Ja, een welkome onderbreking zelfs.

5. Heeft Social Media invloed op de tijd die je neemt om te slapen?
Nee, alleen als ik met een interessante discussie bezig ben stel ik het slapen iets uit. Maar over het algemeen heeft het geen invloed. Ik neem ook geen telefoon mee naar de slaapkamer.

6. Ervaar je lichamelijke klachten die te wijten zijn aan het gebruik van een computer, tablet of smartphone?
Nee, nog niet. Ik werk inmiddels 30 jaar (vanaf mijn elfde) met computers. Ik heb nog nooit last gehad van RSI of andere klachten.

Deze was onzin, dus laat ik weg.

Ik ben wel benieuwd naar jullie antwoorden op bovenstaande vragen. Maar als je nu op vakantie bent hoef je niet meteen te antwoorden hoor.

 

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, Mijn mening, Social Media ontwikkelingen and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

7 Responses to Ben jij verslaafd aan Social Media?

 1. sanne says:

  Interessant stukje! ik kan op een aantal vragen ja antwoorden maar irl plus familie en vrienden staan bij mij echt op 1. Wat ikzelf wel heel mooi vind is dat echte vriendschappen in irl ontstaan nav contacten die je 2.0 opdoet. Kijk maar naar t geweldig gezellige leven in de binnenstad of op diverse feestjes hier in 040. Over mijn eigen liefde maar te zwijgen ;-0
  Ik heb de laatste weken in een socialmedia arme werkomgeving gezeten en dat was wel een dag of 3 wennen moet ik eerlijk zeggen. We gaan in september een eek op vakantie naar de Ardennen en daar is geen internet/wifi oid en weet je wat, ik kijk er naar uit.
  Deel ik mijn verhaal als ik weer thuis ben!

 2. Bart says:

  Dank voor deze heldere checklist.
  Gelukkig heb ik nu kunnen vaststellen dat ik nog ruim voldoende “mens” ben en geen SM junk.

  B@rt

 3. Mike says:

  Alle vragen; neen. Dus ik hoef me geen zorgen te maken?

  🙂

  Groeten, vanaf het strand,
  Mike

 4. Anja says:

  Leuk stuk. Mijn antwoorden:
  1. Ja, want mijn smartpfone staat aan. Of ik kijk is een twee…
  2. Nee. Stel wel regelmatig vragen via twitter, omdat je zo heerlijk snel reactie krijgt. Mijn vrienden en familie zijn niet erg bezig met sociale media, dus die moet ik ouderwets bellen of bezoeken. Wel gezellig hoor.
  3. Nee.
  4. Zeker, soms kijk ik wel heeeeeeeeel even. 🙂
  5. Soms, en mijn telefoon gaat mee naar boven. Heb geen vaste telefoon en ben contact voor mijn bejaarde moeder. Ze belt mij als er iets is. 24-uurs dienst.
  6. Nee, gelukkig niet. Als helpdeskmedewerker zit ik op mijn werk 90% “achter” de pc. Thuis hobby ik vrolijk verder met social media, photoshop etc. Nooit klachten. Let wel op mijn houding!
  7. Inderdaad onzin.
  Ik dacht dat ik aardig verslaafd ben, maar er is nog hoop geloof ik.

 5. Leuke check. Ik kon op de vragen 1,2 en 5 ja antwoorden.en bij 3 twijfel ik. Merk dat veel real life vrienden ook op facebook zitten en dat sommige Facebook en twittervrienden echte vrienden zijn geworden. En 7 kon iknie vinden.
  Ben benieuwd naar de andere scores.

  Huib

 6. Sylvia says:

  Ik heb op veel vragen ja (alleen mijn familie is belangrijker). Maar net als zoveel haal ik inspiratie bij mijn onliine netwerk. En als ik vragen heb zitten daar de experts. Het heeft geen zin om een e- of mlearning vraag aan mijn man of moeder te stellen als zij het antwoord niet weten. Prive problemen blijven prive. Ik maak lange uren met mijn online netwerk maar prive en zakelijk blijven gescheiden. En dat maakt het zo leuk

 7. Sylvia says:

  o en over vraag 7. Voor sommige mensen zou het zooooo handig zijn als ze in 140 karakters kunnen vertellen wat ze nu eigenlijk bedoelen. 🙂

Comments are closed.