Gelegenheids- formaties, de toekomst van de ZZP’er

Vrijheid
Zelfstandig ondernemer. Leuk. Vrijheid. De mogelijkheid om je eigen keuzes te maken en de vrijheid om je eigen werk in te delen. Geen gezeur van een werkgever aan je kop of van die vervelende collega’s die de hele dag lopen te roddelen. Eindelijk leuk werk doen op een manier die leuk is. Herkenbaar?

Broek ophouden
Dan herken je dit ook. Je moet namelijk ook zelf je broek ophouden. Je moet zorgen dat je elke maand je rekening kunt betalen en er hopelijk ook nog een goed belegde boterham aan over kunt houden.

Grote opdrachten?
Je hebt een paar leuke klusjes en een paar vaste opdrachtgevers. Maar die grote, uitdagende projecten blijken niet haalbaar voor je. Daarvoor ben je te klein. Opdrachtgevers vinden het voor grote projecten eng om met een een-pitter in zee te gaan. Daardoor vis je achter het net en gaan deze opdrachten nog steeds naar de grotere concurrenten. En dat is jammer, want eigenlijk wil je ook wel weer eens meewerken aan iets groots. Hoe doe je dat dan? Hoe zorg je dat je wel mee kunt doen aan deze grote projecten? Door te werken in zwermen.

Het begrip zwermen wordt al langer bestudeerd en genoemd in de diverse vakbladen, boeken en websites. Zwermen zijn samenwerkingen tussen individuen die gezamenlijk meer slagkracht hebben (even kort door de bocht genoemd) . Doordat je met bijvoorbeeld een tiental andere ZZP’ers samenwerkt, zou je een groot project wel aankunnen. Maar hoe overtuig je een potentiële opdrachtgever hier van?

The Co-working
Sinds deze week ben ik betrokken bij een co-working initiatief in Amsterdam (TheCoWorking020). Dit betreft een fysieke omgeving waar werkplekken door ZZP’ers gehuurd kunnen worden. Maar daar zit een extra meerwaarde bij. De eigenaar van deze locatie wil de ZZP’ers aanbieden aan potentiele opdrachtgevers. Hij wil grote partijen met een case/challenge uitnodigen om deze voor te leggen aan de ZZP’ers. Deze kunnen dan voor dit project een gelegenheidsformatie vormen en zich als een team inschrijven voor het project. Ze doen dan gezamenlijk een pitch voor de klant en deze kan, als hij overtuigd is, het team inzetten voor zijn project.

Op deze manier kan voor elk project een passend team worden samengesteld. Een zwerm van specialismen, die gezamenlijk alle kennis en kunde hebben. En na het project valt deze zwerm weer uiteen om in een nieuwe samenstelling aan andere projecten te werken. Uiteraard moeten er projectleiders zijn bij dergelijke projecten, maar ook die kunnen opstaan uit de zwerm. Dus wie neemt de handschoen op  en gaat de grote projecten binnenhalen en daarna een zwerm samenstellen?

Nog een mooi voorbeeld. Onlangs heeft een groep van 50 zelfstandige advocaten gezamenlijk een Europese aanbesteding gewonnen. Puur door gezamenlijk (via een vereniging) hier op in te schrijven.

Samen zijn we sterk.

Deze column is verschenen in Ondernemerswijzer. Lees hier de gehele publicatie!

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, ondernemen and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Gelegenheids- formaties, de toekomst van de ZZP’er

 1. @jwalphenaar says:

  Column: Gelegenheidsformaties, de toekomst van de ZZP’er http://t.co/L17OTC6V #ondernemen

 2. @AmyvanSon says:

  RT @jwalphenaar: Column: Gelegenheidsformaties, de toekomst van de ZZP’er http://t.co/L17OTC6V #ondernemen

 3. @Agnesdesain says:

  RT @jwalphenaar: Column: Gelegenheidsformaties, de toekomst van de ZZP’er http://t.co/L17OTC6V #ondernemen

 4. RT @jwalphenaar: Column: Gelegenheidsformaties, de toekomst van de ZZP’er http://t.co/L17OTC6V #ondernemen

 5. Op 6 februari in het 8 uur journaal: Coöperatie is weer helemaal terug voor zzp’ers om in samen te werken: http://ow.ly/huNbY

Comments are closed.