Han Honourslab – gastcollege over ondernemen

Op 6 mei gaf ik een gastcollege aan studenten van de HAN (Hogeschool Arnhem Nijmegen). Dit werd georganiseerd vanuit het Honourslab, waarin talentvolle studenten uit diverse disciplines samenwerken aan het verrijken van hun kennis.
Het werd een twee uur durende vraag en antwoordsessie over waarom ondernemen mij fascineert, welke fouten ik heb gemaakt met mijn faillissement en vooral welke lessen ik daar uit geleerd heb.

 

Eefje Ernst, deelnemer aan deze bijeenkomst schreef het volgende op de blog van Honourslab:

Jan Willem Alphenaar, een innovatieve ondernemer vol passie en wilskracht gaf op maandag 6 mei een workshop ondernemen in het Honourslab. Ondernemen draait volgens Jan Willem puur om kennisdeling. Onze maatschappij is een geefeconomie waarvan je gebruik kunt maken, bijvoorbeeld met behulp van social media en andere communicatiemiddelen, zodat mensen kunnen zien waar je voor staat. Uiteindelijk krijg je hier heel veel voor terug.

Daarnaast draait het bij ondernemen ook om lef, focus en niet te groot denken, maar ook bovenop je projecten en facturen zitten. Het verkopen van je product of dienst is je eigen verhaal vertellen. Je doet jezelf niet beter voor dan je bent. Dit alles betekent wel dat ondernemen hard werken is en geen 9 tot 5 baan. Hier krijg je wel veel vrijheid, onafhankelijkheid en flexibiliteit voor terug.

Kracht van eenvoud & eerlijkheid

Dit verhaal was voor mij erg inspirerend. Jan Willem heeft mij laten inzien dat de kracht van de eenvoud binnen ondernemen erg belangrijk is. Daarnaast heeft hij ook laten zien dat je heel ver kunt komen in het ondernemerschap als je iets doet waar je passie ligt. Dit sluit heel goed aan bij mijn project binnen het Honourslab, waarin ik ook werk vanuit mijn passie. Ik ben nu actief bezig met een onderzoek over cultuur en school, waarin ik wil achterhalen welke culturele activiteiten scholen al uitvoeren en waar ze behoefte aan hebben, zodat ik iets voor hun kan betekenen in de toekomst als zzp-er.

Ondernemen: vallen en opstaan
In het verleden dacht ik nooit aan de optie om te gaan ondernemen, omdat ik dacht dat ik het niet kon vanwege gebrek aan kennis en inzicht. Maar
tegenwoordig gaan steeds meer mensen ondernemen en heb ik mij er toch eens in verdiept om te kijken wat voor mij haalbaar is. Hierdoor kwamen een heleboel vragen en interesses bij mij naar boven waar ik meer over wilde weten. Deze lezing heeft mij daar veel bij geholpen en de positieve energie gegeven om ook daadwerkelijk te gaan starten. Het heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven. Ik moet gewoon letterlijk het risico aangaan, want ondernemen is vallen en opstaan. Maar werken vanuit je passie is het mooiste wat je kan doen!

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in gastcolleges, presentatie_ondernemen, Presentaties, presentaties_onderwijs and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.