Wekelijks werkoverleg met jezelf als ZZP’er!

nietstorenaub

Mijn buurmannen van Samsung Business Center. Ik laat me altijd graag door deze mannen inspireren. Zij werken op de ‘traditionele manier’. Ze doen aan cold calling, cold canvassing, gaan op afspraak, maken een lead tot een hot lead en slepen de orders en contracten binnen. Ik heb jaren zo gewerkt en ook wel eens zo’n team aangestuurd. Scoren, testosteron, overwinningen, strijd. Heerlijk. Een winnaarsmentaliteit en een positieve, resultaatgerichte energie. En ze doen het goed. Ze hebben structuur, een uitgewerkt proces en zijn uitstekend op elkaar afgestemd.

Elke maandagochtend, 07:30 sharp, zijn ze er. Dan hebben ze hun wekelijkse werkoverleg. Ze bespreken de sales-pijplijn, afspraken, nieuwe producten, lopende orders en eventuele nieuwe acties. En zo hoort het ook als je in een team werkt. Daarmee voorkom je dat iedereen maar wat doet en kun je elkaar versterken in het gezamenlijke doel. Je houdt elkaar scherp en betrokken.

Hoe anders is dat als je ZZP’er (ZP’er of Ippie bent).

Geen verantwoording?
Je hebt geen team, je hebt geen baas aan wie je je voortgang meldt en al helemaal geen verantwoording inzake een sales forecast, lopende projecten en actielijst. Of wel?

Ja die heb je wel. Tegenover jezelf, je klanten, je levenspartner of gezin. Je hebt als mini zelfstandige toch kosten? Je hebt als mini zelfstandige toch klanten? En dat weet je heel goed en daarom is het vaak een continu proces. Maar ik denk dat het niet verkeerd is om als ZZP’er elke maandagochtend met jezelf te vergaderen. Gewoon vaste prik.

Telefoon uit!
Ga, voordat je begint aan je mail, projecten, telefoon of wat je zoal doet aan het begin van de week, even een uur apart zitten met jezelf. Telefoon uit, want je bent in vergadering.

Ga jezelf de volgende vragen stellen en uiteraard ook beantwoorden:

1. Hoe staat het met nieuwe orders? Welke offertes lopen er? Zijn er nog aanvragen die behandeld moeten worden?

2. Hoe gaan de huidige projecten. Loopt alles op schema, moeten er dingen dringend naar een klant gestuurd worden?

3. Hoe zit het met de nieuwe ideeen en concepten die je hebt, ben je daar al verder mee? Heb je daar al tijd voor ingepland?

4. Hoe staat het met de openstaande facturen? Heb je de klanten al gebeld dat de termijn verstreken is?

5. Wat zijn je actiepunten voor deze week? Welke afspraken staan er? Wie moet je nog bellen?

Maak van dit alles notulen voor jezelf en neem dat bij je volgende overleg (volgende week maandag) door en kijk wat je daar van hebt afgewerkt. Leg ook uit aan jezelf waarom bepaalde dingen niet gedaan zijn en het mooie is ten opzichte van het werken bij een werkgever, je hoeft nu geen smoesjes te verzinnen.

Ik denk dat je met deze structuur jezelf veel tijd kan besparen en ook meer grip op zaken krijgt. Ik ga het in ieder geval zelf vanaf nu doen!

 

 

 

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, ondernemen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.