Column: Het belang van Quiet time #ondernemerstip

Afgelopen weekend las ik een artikel (link helaas kwijt) over het belang van quiet time. De strekking kwam er op neer dat je tijd in je agenda moet plannen om niks te doen.

Ja, lees die zin nog maar een keer. Inplannen dat je niks doet. Maar daarover nadenkend kwam ik tot de conclusie dat dat nog helemaal niet zo stom is. Tijd om gewoon na te denken over nieuwe dingen, initiatieven, zelfreflectie, grote plannen etc… Die tijd schiet er zo vaak bij in. Natuurlijk zijn er wel eens uren dat ik niks doe. Bankhangen, TV kijken, gamen (Zombies op de iPad) of heel veel nieuwe artikelen lezen. Maar echt eens een paar uur gewoon plannen maken doe ik veel te weinig.

Gisteren, zondag dus, ben ik naar kantoor gegaan voor echte Quiet Time.

20140112_093903

Tijd dat ik mij niet laat storen door e-mail, telefoon of social media. En zondagochtend is ook echt quiet time. De wereld slaapt nog en laat mij heerlijk met rust. Ik heb aan plannen gewerkt, trainingsmateriaal gemaakt voor social media academy en nog wat nieuwe ideetjes uitgewerkt. Heerlijk!

De dagelijkse mallemolen
Maar hoe anders is het weer als je met de waan van de dag begint. Vandaag met mijn wekelijkse werkoverleg met mezelf was ik de agenda voor deze week en die van volgende week aan het invullen. Dat gaf het volgende enge resultaat:

Schermafbeelding 2014-01-13 om 09.17.16

  • Rood is reistijd
  • Groen is presentatie of afspraak met anderen
  • Geel is huiswerk

Een agenda waar ik bij voorbaat al tegenop zie. Omdat er zo weinig speelruimte is. Ruimte voor onverwachte zaken, belangrijke e-mail en dergelijke. Het voordeel bij rood is dat ik in de trein zit dus daar het merendeel van de e-mail kan verzorgen. Maar toch, er hoeft maar iets belangrijks tussen te komen en ik heb er geen ruimte voor. Daarom heb ik de zondag vast ingepland om voorbereidende activiteiten voor de volgende week uit te voeren. Gewoon voor mijn gemoedsrust.

En helaas heb ik de bijeenkomst van woensdagavond bij SMC Amsterdam af moeten zeggen. Gewoon omdat ik anders te weinig rust heb. Dus mijn nieuwe agenda ziet er als volgt uit:

Schermafbeelding 2014-01-13 om 09.25.38

En voor volgende week hoop ik meer blauw te kunnen plannen!

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, ondernemen and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.