Wat is er toch gebeurd met Follow Friday? #ff

Vroeger, in Twitter termen dan, was het op vrijdag altijd een dolle boel op de timeline.

Iedereen ging andere Tweeps aanprijzen via een fenomeen genaamd Follow Friday. Als je iemand leuk vond op Twitter dan stuurde je een Tweet de wereld in met een lijst met namen en daarvoor of daarachter de Hashtag #ff.

Ik doe dat allang niet meer. Ik heb er nog een paar keer Follow Female van gemaakt om allerlei fantastische vrouwelijke tweeps mee te behagen, maar ook daar ben ik mee gestopt.

Vroeger, werd ik vaak genoemd in de #ff van anderen, maar ook dat gebeurt niet meer.

Is #ff helemaal over in Nederland? Zijn we ons daar ook al weer zo over gaan irriteren als bekrompen Nederlandertjes dat het ‘not done’ is? Ik hoor graag jullie reacties hieronder.

About JW

Jan Willem Alphenaar - spreker en kennisdeler.
This entry was posted in column, Social Media ontwikkelingen and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

10 Responses to Wat is er toch gebeurd met Follow Friday? #ff

 1. Roel Smits says:

  Ik gebruik het ook al niet meer, vroeger gaf je een ff echt aan iemand die je leuk vond en een aanrader, nu zie ik het alleen als mensen elkaar een FF sturen.
  Tevens vind ik het gewoon niet leuk meer om te doen.

 2. Mede dankzij allerlei “tools” zoals ffhelper etc is de kracht van Follow Friday behoorlijk vermindert. Klakkeloos wat tweeps de TL in smijten werkt tegenwoordig eerder averechts omdat mede dankzij de eerder genoemde tools Follow Friday een soort van “spamfestival” is geworden.
  Zelf zie ik liever een #FF waarin een onderbouwing staat waarom ik iemand zou moeten volgen.

 3. maud merks says:

  Heb niet het idee dat we ons moeten schamen om andere mensen aan te prijzen, misschien werd het een beetje geforceerd? In een; ‘Als jij mij #ff’d dan #ff ik jou…’ idee. Dan is de spontaniteit wel weg.
  Vind follow female wel een leuk idee! Gewoon lekker #ff’en als je iemand noemenswaardig vind!

  groet Maud.

 4. Marloes Lamers says:

  Ik merk dat ik heel erg achterloop want ik heb pas de #ff ontdekt en de betekenis erachter. Moet ik me nu schamen? Ik zou zeggen, vooral er mee door blijven gaan want interessante mensen ontdekken om te volgen, door anderen aangedragen, vind ik wel een mooie toevoeging van Twitter, waarbij ik het wel gelijk eens ben met Maud: geef aan waarom die persoon de moeite van het volgen waard is

 5. Chantal says:

  Waarom doe je het zelf allang niet meer? Nee, geen irritatie voor mij, alleen ben ik wel van het onderbouwen van een FF en niet van een lijst waar ik even wat mensen benoem.

  Afgelopen vrijdag kreeg ik een aantal mooi onderbouwde FF en die komen dan mooi en warm binnen.

  Voor mij is FF niet voorbij, alleen is het ook niet elke week aan de orde

  Groetjes,
  Chantal

 6. Esther says:

  Zo ik betrap mij erop dat ik dat ook helemaal niet meer doe #FF terwijl er elke week weer leuke dingen voorbij komen in mijn TL waardoor iemand toch een #FF verdient, man of vrouw….. hmmmmm mijn excuus op dit moment: toch de tijd want ik wil wel gericht iemand een #FF kunnen geven en niet zomaar.

  Toch is het super leuk om een #FF te ontvangen en dus ook zeker om te geven dus ik ga er toch weer eens rustig voor zitten ๐Ÿ˜‰

  Groetjes Esther

 7. Joep says:

  Ik heb een tijd geleden een voorstel gedaan om ipv #FF er #KV (koppel vrijdag) er van te maken. Het idee is dat je kijkt welke mensen in jou timeline elkaar nog niet kennen en waar van het goed zou zijn, om wat voor reden dan ook, ze elkaar zouden ‘moeten’ volgen.

  Misschien een mooi moment om dit te gaan invoeren ๐Ÿ˜‰

 8. mullertje says:

  Ik doe er niet -meer- aan mee, #ff ! En ik zit er niet op te wachten om een #ff van anderen te ontvangen.
  Veel te veel een ‘must’ geworden, dan ben ik iemand die daar niet aan meedoet.
  Misschien eigenwijs, ook dat interesseert mij niet ๐Ÿ˜‰

 9. hermannus stegeman says:

  Tja, ook ik erger me af en toe aan mensen die tweet na tweet volgooien met #ff en een serie tweeps. Zelfs zelfbenoemde goeroes die zonder blozen meer dan 7 tweets dumpen, zonder enige “duiding”. Heb er zelfs al mensen om ontvolgt.
  Zelf probeer ik het in te zetten op een mooie manier, beetje volgens deze gedachte:
  http://socialmediatoday.com/gautamhans/171661/art-using-followfriday-effectively
  Tweeps die me iets doen, op welke manier ook, in het zonnetje zetten met een beschrijving zodat andere weten waarรณm je iemand zou kunnen gaan volgen.
  En dan krijgt het inhoud en wordt het niet slechts tijdlijnvervuiling

 10. Marloes Lammers says:

  #Off Topic krijg nou de hik, er bestaat ook een Marloes Lamers, als dat geen verwarring kan geven dan weet ik het niet meer..;)

  Ik heb nooit meegedaan aan #ff omdat ik niemand voor het hoofd stoten wil door hem/haar over te slaan maar meer nog omdat iemand die voor mij interessant is voor iemand anders totaal geen waarde kan hebben.

  Personen die door @puur worden aanbevolen volg ik dan wel weer blindelings omdat ik nu eenmaal weet dat ik daar alleen maar beter van word..:)

Comments are closed.